Preminula bivša ministarka u Vladi Savezne Republike Jugoslavije i Vladi Srbije Radmila Milentijević 1Foto: Pixabay/ Lily

Profesor Radmila Milentijević, pisac, istoričar, bivša ministarka u Vladi Savezne Republike Jugoslavije i Vladi Srbije preminula je u Njujorku u 91. godini.

 

„Radmila Milentijević, dugogodišnji član Sabornog hrama Svetog Save u Njujorku, profesor, pisac, istoričar, bivši ministar u SR Jugoslaviji i Srbiji, upokojila se u Njujorku 20. septembra, u 91. godini“, rekao je za Tanjug protojerej stavrofor Živojin Jakovljević iz Njujorka.

Detalji vezani za datum pomena u Njujorku i opela u Sabornom hramu u Beogradu biće, kako je dodao, naknadno objavljeni.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je saučešće porodici, prijateljima i poštovaocima povodom smrti Radmile Milentijević.

„Sa tugom sam primio vest o smrti Radmile Milentijević, koja je svojim neumornom radom i posvećenošću ostavila specifičan trag na našoj političkoj i intelektualnoj sceni. Srpkinja i Njujorčanka, profesorka i političarka, pisac i humanista, erudita i patriota, Radmila Milentijević će ostati upamćena kao žena borac, koja se predano i uporno zalagala za dobrobit našeg naroda i zemlje, kao i za čuvanje srpskog kulturnog nasleđa od zaborava. Izražavam saučešće porodici, prijateljima i poštovaocima profesorke Milentijević. Neka počiva u miru“, navodi se u saučešću Vučića.

Radmila Milentijević rođena je 27. oktobra 1931. godine u Azanji kod Smederevske Palanke, bila je profesor emeritus na Gradskom koledžu u Njujorku. Veći deo života provela je u Americi.

Doktorirala je 1970. godine na Univerzitetu Kolumbija.

Bila je profesor na Gradskom koledžu u Njujorku, gde je predavala savremenu evropsku istoriju.

Bila je ministarka bez portfelja 1992. u Vladi SR Jugoslavije u vreme Milana Panića i ministarka informisanja 1997-1998 u Vladi Srbije koju je vodio Mirko Marjanović. Patrijarh srpski Irinej odlikovao ju je 27. oktobra 2015. u Azanji ordenom Svetoga Save drugog stepena, kao velikom dobrotvoru Svete Saborne i Apostolske Crkve.

Bavila se humanitarnim radom i bila dobrotvor. „Prof. dr Radmila Milentijevic je i veliki dobrotvor Saborne crkve u Beogradu, Prvog beogradskog pevačkog društva, kao i brojnih srpskih pravoslavnih svetinja, među kojima ima i onih koje je doslovno spasila od istorijskog propadanja i zaborava“, navedeno je na sajtu Saborne crkve.

Bila je ktitor-zadužbinar je Spomen hrama Svetog Save na Vracaru, benefaktor Saborne crkve Svetog Save u Njujorku, dobrotvor Crkve Svete Petke Parskeve u Bondiju ( Francuska), Srpskog kulturnog centra u Rešici (Rumunija), SANU, Narodnog muzeja, Vukove zadužbine, Matice srpske… U Azanji je vodila obnovu hrama Svetih vrača Kozme i Damjana i podigla parohijski dom kao svoju zadužbinu, a u Vlaškom Dolu kulturni centar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari