Preminuo akademik Miroslav Gašić 1Foto: SANU/FoNet

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) saopštila je da je danas u Beogradu, u 90. godini, preminuo redovni član Odeljenja hemijskih i bioloških nauka SANU Miroslav Gašić, jedan od naših najistaknutijih hemičara, koji je poseban doprinos dao u izučavanju hemije prirodnih proizvoda.

Akademik Gašić je rođen 30. decembar 1932. godine u Beogradu.

Diplomirao (1959) i doktorirao (1964) na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a postdoktorske studije završio je pri Vusterskoj fondaciji za eksperimentalnu biologiju, Šrusberi, SAD (1965) i na Kalifornijskom Univerzitetu u Los Anđelesu (1965−1967).

Bio je redovni profesor na na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu (od 1983), kao i šef Katedre za organsku hemiju (1985−1996).

Za dopisnog člana SANU izabran je 1985. godine, a za redovnog 1994. Bio je sekretar Odeljenja hemijskih i bioloških nauka SANU (od 2002. do 2017), član Predsedništva SANU i član Saveta Galerije SANU.

Pored toga, akademik Gašić je bio predsednik Srpskog hemijskog društva (1997−2001) i Unije hemijskih društava Jugoslavije, kao i član Međunarodne unije za čistu i primenjenu hemiju (IUPAC), Američkog hemijskog društva i Nemačkog hemijskog društva.

Autor je više od 90 naučnih članaka u međunarodnim naučnim časopisima prvenstveno o prirodnim proizvodima mora (izdvajanje struktura, biološka aktivnost), esencijalnih ulja, organskih reakcija, itd.

Bio je član redakcionog odbora „ Journal of the Serbian Chemical Society”, „Facta” Universitatis, Niš i „Molecules”.

Za uspešan višegodišnji naučno-istraživački rad dobio je brojne nagrade i priznanja, među kojima su: Okrobarska nagrada grada Beograda (1988); Orden rada sa crvenom zastavom (1988); Medalja Srskog hemijskog društva za trajan i izvanredan dopirnos nauci (1997); Počasni predsednik Srpskog hemijskog društva (2006).

Njegov odlazak veliki je gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti i sveukupnu srpsku nauku, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari