Preminuo Dragoljub Mitić

IN MEMORIAM: Odlazak predsednika opštine Vranje koga su svi voleli

Ostavite komentar


  1. “Neznaje je jedini porok” (Alber Kami) Da znate da je drug Dragoljub sa svojim drugarima dokazao u praksi da je samopuravni sitem najbolji za ljudski rod, onda bi urdnik sajta vratio da malo duže stoji ova vest o smrti Dobrog Čoveka koji je po duhu slićan samome Bogu Isus Hristu. To će moždaa doživeti da pročitaju u dubokoj starosti ove redakcije, ako ne oni ono njehova deca, da je samoupravni sistem bio izabran od strane najvećih umova za najbolji sistem. A u Vranju su radile profitabilno i za primer mnoga preduzeća, pored SIMPA, JUMKA, Alfe, Koštane i još neka koje ne mogu da nađem u glavi, ali znam da su imali silno građevinsko preduzeće a najbolje preduzeće za zavarivanje svih metala. Istovremeno i ravnopravno sa privredom cvetala je kulturno delovanje pozoriša, klubova za očuvanje narodnih pesama i igara, i svega lepog što im je prošlost ostavila Vranju i okolini.
    Vladari američkog kapitalizma, neko je napisao da ih je oko hiljadu, bili su ubeđeni da će poznata grupa umova, mirotvoraca svojim proglasom sa osvrtom na aktuelne probleme da potvrdi da je kapitalizam najbolji sistem. Filip Noel Baker, prvi predsednik komiteta za razoružanje UN-a i dobitnik Nobelove nagrade za mir, Eva i Linus Pauling, nosioci Nobelove nagrade za hemiju i mir, Aurelio Pecei, predsednik Rimskog kluba, i dr Ivan Supek sastali su se u Dubrovniku. Nakon jednonedeljne diskusije o razoružanju, ekologiji, ljudskim pravima, solidarnosti u privredi i lokalnim sukobima sastavili su deklaraciju koja je bila prihvaćena na sednici na velikoj konferenciji 4. jula. 1976. u Filadelfiji, a povodom dvestote godišnjice nezavisnosti SAD. Na konferenciji su predloženi temelji pokreta Svetskog jedinstva i humanistička načela, a koja se u celini oslanjaju na Isusove ideje i poruke. Evo kako glase::
    I. Očuvati život i uvažavati dosadašnji napredak.
    II. Zaštititi prirodu od propasti.
    III. Afirmisati ljudsku jednakost i slobodu.
    IV. Proširiti učešćće i solidarnost na sve ljude.
    V. Tražiti istinu.
    VI. Primenjivati istraživanja i usmeriti razvoj prema opštoj blagodeti.
    VII. Gajiti lepotu i umetnost.
    VIII. Prenositi humanistička načela u legalne norme.
    IX. Praktikovati svetski sporazum, saradnju i mir.
    X. Biti dobar.
    No, kada su vladari našim životima dobili usvojeni dokument, koji je potpisao i njihov ekonomista dr Milton Fridman, platili su troškove i sakrili ga od javnosti. Ovo sam čuo od dr Supeka, koji je vodio poslednju sednicu, u intervjuu na HRT-u dve godine pre njegove smrti 2007. No, nigde ne mogu da nađem pisani dokument, čak ni na internetu

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.