Preminuo Mihal Ramač, drugi po redu glavni urednik Danasa 1Foto: Privatna arhiva

Novinar i publicista Mihal Ramač preminuo je danas u Novom Sadu posle kraće i teške bolesti. Bio je drugi po redu glavni i odgovorni urednik lista Danas i ostavio je veliki trag u našoj redakciji.

Mihal Ramač rođen je 1951. u Ruskom Krsturu. Klasičnu gimnaziju i licej završio je u Rimu, diplomirao istoriju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Bio je novinar listova „Ruske slovo“ i „Dnevnik“, dopisnik Radija Slobodna Evropa i agencije Ukrinform, a pre Danasa glavni i odgovorni urednik dnevnih listova „Naša Borba“ i „Vojvodina“.

Živeo je u Petrovaradinu. Objavio je sedam knjiga pesama na rusinskom jeziku. Autor je scenarija za sedam TV serija o devedesetim godinama XX veka.

Zajedno s bratom Jankom preveo je s helenskog na rusinski „Bibliju“ (2019). Preveo je na rusinski i s rusinskog na srpski tridesetak knjiga poezije i proze, u periodici dela nekoliko desetina jugoslovenskih i svetskih pesnika. Knjige eseja: „Povest o početku kraja“ (2002), „S one strane snova“ (2003), „6. oktobar“ (2008), „Zov vedrih vidika“ (2018) i „Dunavska rapsodija“ (2018).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari