Šef delegacije Evropske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren izjavio je juče u Zagrebu da je Hrvatska dosad ostvarila veliki napredak u pregovaračkom procesu s EU, ali da će brzina ulaska u članstvo zavisiti od njene spremnosti da do kraja sprovede reforme.

– Hrvatska je ostvarila veliki napredak, zatvorila je 25 od 35 pregovaračkih poglavlja, ali čekaju je teški pregovori o preostalim poglavljima i sve je u hrvatskim rukama – istakao je Vandoren na konferenciji za novinare predstavljajući godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Hrvatske.

On je naglasio neophodnost napretka u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, dodajući da treba raditi i na rešavanju problema izbeglica, ratnih zločina i punoj saradnji s Haškim tribunalom.

Vandoren je istakao da je u izveštaju o napretku Hrvatske, koji je u sredu predstavljen u Briselu, posebno pohvaljeno unapređivanje odnosa sa Slovenijom i Srbijom. On je dodao da se dalji napredak očekuje i u skoroj poseti predsednika Srbije Borisa Tadića Hrvatskoj. Predstavljajući u utorak u Briselu izveštaj o napretku Hrvatske, komesar za proširenje Štefan File izjavio je da Hrvatska može da završi pregovore kada ispuni sva merila za zatvaranje u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, uključujući i borbu protiv korupcije, a da će napredak u tom poglavlju EK oceniti u prvom tromesečju iduće godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari