“Prestanite da pravite probleme gde ih nije bilo”: Nastavnici i roditelji protiv spajanja dve niške škole za decu sa smetnjama u razvoju 1foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Miodrag Stanković, odbornik liste “Niš – moj grad” u skupštini grada danas je javno izneo zahtev da gradski čelnici odustanu od ideje spajanja škole za osnovno i srednje obrazovanje “Carica Jelena“ i Specijalne škole “Bubanj”.

Kako se navodi u saopštenju liste, Stanković je obilazeći školu istakao da je bi to rešenje jako loše uticalo roditelje, decu, ali i zaposlene u tim školama.

“Spajanje dve škole koje suštinski imaju različite programe je neizvodljivo. U školi na Bubnju pristustvo roditelja nije dozvoljeno. U školi „Carica Jelena“ gde ima dece iz spektra autizma, daunovim sindromom, kombinovanim smetnjama u razvoju, potrebno je prisustvo roditelja. Dakle, različite su potrebe dece iz ove dve škole. U jednoj školi postoji dvosmenski rad, u drugoj ne. Postoje razlozi zašto je to tako, jer je vreme prilagođeno potrebama dece”, kazao je Stanković.

Ideja o spajanju škola, napomenuo je Stanković, nastala je pre dvadesetak dana nakon izjave gradonačelnice Niša Dragana Sotirovski.

Nastavnica engleskog u školi „Carica Jelena“ Marija Krstić naglasila je da su nakon toga dobili veliki broj pitanja na koja nisu imali odgovor.

“Naša predsednica sindikata uputila je dopis direktorki, direktorka školskoj upravi i organizovan je sastanak. Bili smo zapanjeni izveštajem sa sastanka“ – rekla je Krstić.

Na njeno izlaganje naslonila se Olgica Kostić, defektološkinja škole “Carica Jelena” ističući da zaposleni nisu videli nikakvo idejno rešenje za spajanje dve škole.

“To je neizvodljivo sa našeg gledišta. Ovo je pokušaj da se nametne jedan lični stav koji je u praksi neizvodljiv“ – izjavila je Kostić.

Danijela Milošević, predsednica saveta roditelja u školi “Carica Jelena” naglasila je da je spajanje škola za njih neprihvatljivo rešenje.

„Spremni smo da organizujemo i proteste ukoliko se ne odustane od ovakve ideje. Naša deca su se jedva prilagodila školi u kojoj pohađaju nastavu, njima je tu lepo, pozivamo čelnike grada da razumeju nas roditelje i da prestanu da nam stvaraju probleme gde ih do sada nije bilo”, zaključila je Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari