Vlasinsko jezero, koje je prepoznato kao jedna od važnih turističkih destinacija u Srbiji, trenutno se koristi za proizvodnju električne energije u četiri hidroelektrane iz sistema „Vlasina“.



Predsednik opštine Surdulica, Novica Tončev rekao je za Danas da je razvoj turizma na tom području godinama unazad na nivou izrade studija i rešavanja infrastrukturnih problema, bez konkretnih ponuda i sadržaja za posetioce.


– Na Vlasinskom jezeru trenutno ima jedan hotel i motel, kao i nekoliko odmarališta društvenih preduzeća. Nikakve nove turističke ponude nije bilo zadnjih deset godina – kazao je Tončev. Vlasinsko jezero poznato kao mesto sa izuzetnim uslovima za visinske pripreme sportista i da ga godišnje poseti i do 8.000 ribolovaca. Ovde su ranije na pripremama boravili fudbalski klubovi iz prestonice, ali je to poslednjih godina zamrlo.

Tončev smatra da planovi za razvoj turizma na Vlasinskom jezeru ubuduće moraju prioritetno da se oslanjaju na sportski turizam, sportski ribolov koji je atraktivan zbog čak šesnaest vrsta riba koje jezero ima, kao i na lov u obližnjem lovnom rezervatu.

– Na Vlasini nema, a neće ni biti peščanih plaža, jer jezero ne sme biti zasipano peskom, kao zaštićeno prirodno dobro od nacionalnog značaja. Za turiste u budućnosti biti izrađene ploveće platforme koje će se nalaziti uz obalu, sa ograđenim prostorom za plivanje – kaže on.

Na Vlasini sada turisti mogu uživati u jedinstvenoj svetskoj atrakciji tresetnih „plovećih ostrva“, koja nisu vezana za dno i čiji se položaj na jezeru menja u skladu sa vremenskim uslovima s obzirom na to da je područje Vlasine poznato po tome da se za jedan dan mogu smeniti „sva četiri godišnja doba“.

U Master planu razvoja turizma na Vlasinskom jezeru, izrađenom pre četiri godine, navedene su prednosti ove nedovoljno prepoznate turističke destinacije koja se nalazi na nadmorskoj visini od preko 1.200 metara i veštačkim jezerom dužine deset kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari