U bolnici u Prijepolju počeo je da radi regionalni centar za tretman infektivnog medicinskog otpada iz zdravstvenih ustanova opština Sjenica, Nova Varoš, Priboj i Prijepolje. Evropska agencija za rekonstrukciju i razvoj i ministarstva zdravlja i ekologije Vlade Srbije, u cilju realizacije projekta o upravljanju medicinskim otpadom, obezbedili su opremu za sterilizaciju i mlevenje otpada koja je smeštena u staroj zgradi bolničke mrtvačnice.

Istovremeno, nabavljeno je i vozilo koje će dva puta nedeljno dopremati medicinski otpad iz bolnica i domova zdravlja u Sjenici, Priboju i Novoj Varoši, a tri radnika bila su na posebnoj obuci za rad na ovim poslovima.

– Za sve ambulante i odeljenja obezbeđene su specijalne posude i kese za odlaganje igala, špriceva, upotrebljenih zavoja i ostalog infektivnog otpada. Prvo se sve steriliše na 140 stepeni Celzijusovih, potom melje u specijalnoj drobilici i kao potpuno ekološki bezbedno i po zdravlje neškodljivo, odlaže na deponije komunalnog otpada, kaže Rade Veruović, glavni tehničar Bolnice u Prijepolju i menadžer za upravljanje medicinskim otpadom za Užički okrug. Zdravstvene ustanove iz četiri opštine, za čije potrebe je u prijepoljskoj bolnici otvoren regionalni centar za pretvaranje infektivnog u bezopasan komunalni otpad, rešiće i dugogodišnji problem organskog otpada koji, takođe, nastaje tokom njihovog rada. Iako se znalo da je problem, čak i sa etičkog stanovišta prisutan, ni u bolnicama a ni u javnosti nije bilo ozbiljnijih pitanja o tome šta se dešava sa organskim otpadom i tkivom nastalim prilikom operativnih zahvata. Do skora se u Bolnici u Prijepolju organski otpad odlagao u kante za smeće. Prema potpisanom ugovoru koji predstavlja sastavni deo realizacije projekta tretmana infektivnog medicinskog otpada, sva tkiva i organi odstranjeni prilikom operativnih zahvata ubuduće će se stavljati u namenske zamrzivače i odvoziti u Užice, gde će se pod posebnim uslovima i na odgovarajućim mestima zakopavati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari