Prinudno iseljenje na Bežaniji odloženo, vlasnik stana najavljivao "tragediju" (VIDEO) 1Foto: Printscreen

Prinudno iseljenje porodice Lalović koje je pokušano jutros u Vespučijevoj ulici na Bežanijskoj kosi, odloženo je.

U stanu se, tokom tog događaja, nalazila ćerka vlasnika stana, pukovnika Gojka Lalovića, Žana Lalović, koja je poručivala da će se, ukoliko dođe do prinudnog iseljenja, dan završiti „tragedijom“, odnosno da njen otac neće ostati živ.

Policija i vojna policija napustili su mesto događaja, a iseljenje je odloženo, preneo je ZA krov nad glavom.

Kako je prethodno rekla ćerka Gojka Lalovića, policija je nenajavljena došla na vrata njihovog doma. Ona je kroz suze zamolila sve koji su u blizini da dođu i da im pomognu da odbrane njihov dom.

Gojko Lalović bio je ispred ulaznih vrata, a Žana Lalović prenosila je događaj na Fejsbuku. Na jednom od snimaka vidi se i omča okačena na terasi.

„Budu li ušli, tragediju izbeći neće… Ovo je borba za njegov život, nije samo pitanje stana“, rekla je ona.

https://www.facebook.com/naza.iclalov/videos/2869012669794553/

Lalović je navela da se njen otac obratio svim institucijama kojima je „najavio da će ovde biti tragedija“. „I da ako dođe do nasilnog upada on neće ostati živ“, rekla je.

Ona je apelovala na Ministarstvo odbrane da prestane sa „brukom“, poručivši da „ako se tragedija desi, isključivo oni će biti odgovorni“.

Ona je zamolila aktiviste ZA krov nad glavom da pokrenu krivične prijave protiv onih koji su za ovaj slučaj odgovorni.

Kako je ranije navela organizacija ZA Krov nad glavom, pukovnik Lalović je 2005. godine nezakonito penzionisan i ni posle 14 godina uprkos presudama koje su utvrdile i potvrdile nezakonitost nije vraćen u službu. Na taj način je jedini oficir kome je ponovo prestala služba, a da nikada nije vraćen u službu.

„Zato što su ga nezakonito oterali u penziju, pukovnik Lalović nije mogao da podigne kredit i da otplaćuje učešće za stan koji je dobio od vojske, zbog čega ga sada Ministarstvo odbrane uz pomoć izvršitelja i policije izbacuje na ulicu“, objašnjava se u saopštenju.

Jedina stvar za koju javni izvršitelji nisu nadležni je izvršenje sudskih presuda kojima se radnici vraćaju na posao. Izvršiteljska mašinerija je stvorena da efikasno izvršava samo volju vlasti i kapitala, dok je zaštita radnika ostavljena institucijama koje su moćnici odbacili kao „neefikasne“. Porodica Lalović je jedna od brojnih koje trpe ovu nepravdu i kojima samo naša solidarnost može pomoći, zaključuje su u saopštenju i poručuje da će i u četvrtak pokušati da onemogući izbacivanje iz stana ove porodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari