Godina koja je za nama je bila izuzetno teška, ali i uspešna. Teška je zbog toga što i dalje veliki broj ljudi koji su nekada radili u belopalanačkim preduzećima ne radi. Jedva smo uspeli da održimo funkcionisanje javnih preduzeća i ustanova zbog smanjenja transfera za 11,6 posto u 2010. godini – ocenio je predsednik opštine Bela Palanka Aleksandar Živković, na prijemu za preduzetnike, predstavnike javnih preduzeća i ustanova, mesnih zajednica, nevladinih organizacija i medija.


Prema njegovim rečima, sve vreme su male i nerazvijene opštine, u koje spada i Bela Palanka, razgovarale o tome kako da im vlada izađe u susret i vrati transfere na nivo od 2009. godine.

– Uspeli smo u tome, a to je je uspeh svih 46 nerazvijenih opština, da u budžetu za ovu godinu dođe do povećanja transfera od 23,6 odsto. Uspeli smo da realizujemo niz infrastrukturnih projekata u opštini i to sredstvima koja smo obezbedili van opštinskog budžeta, od ministarstava, vlade i Evropske komisije. Naši projekti su dobijali odlične ocene od onih koji su odobravali sredstva. Uradili smo zelenu pijacu, trg i ulice, parkove i trotoare. Završili smo neke projekte u mesnim zajednicama, put do manastira, uredili crkvu u gradu, konak i manastir u Divljani. Svi ti projekti su finansirani sredstvima koja smo obezbedili iz drugih izvora – kaže Živković.

Prema njegovim rečima, nezaposlenost je i dalje najveći problem, s obzirom na to je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje 2.735 nezaposlenih osoba.

– Smanjenje nezaposlenosti će biti naš prioritet u ovoj godini. Nekada je u fabrici dečje obuće „Vesna“, pogonu EI, „Ukrasu“ i „Budućnosti“ i raznim ustanovama radilo oko 5.000 radnika. Velike šanse za smanjene nezaposlenosti pružaju dva kapitalna državna projekta – izgradnja Koridora 10 i elektrifikacija i modernizacija železničke pruge Niš – Dimitrovgrad. Na tim projektima će biti potrebno više hiljada radnika i to je šansa i za radnike iz naše opštine. Izvršena je eksproprijacija jednog dela na Koridoru 10, kreće i drugi deo od Crvene Reke do Čiflika – navodi Živković.

On je dodao da su urađeni i projekte za buduću industrijsku zonu, kao i da uskoro počinje izgradnja sportske hale i asfaltiranje svih ulica na području ove opštine.

– Trudićemo se sredstva koja nedostaju u budžetu obezbedimo kroz projekte iz drugih izvora. Nadam se da će druga polovina godine biti bolja kad su u pitanju finansije i da će se pokrenuti ciklus pretpristupnih fondova EU. Završena je regionalna sanitarna deponija. Na području naše opštine imamo tri parka prirode i to treba da se iskoristi. Gotova je i naša strategiju razvoja do 2020. godine koju smo radili sa Evropskom komisijom. U završnoj fazi je izrada prostornog plana. Najvažnije je što smo postigli političko jedinstvo u rukovodstvu opštine i što imamo dvotrećinsku većinu u Skupštini opštine, koju čine odbornici DS-a i SPS-a – kaže Živković.

Ne računaju na sredstva iz NIP-a

– Ove godine lokalne samouprave ne mogu da računaju previše na sredstva iz Nacionalnog investicionog plana, jer je budžet tog ministarstva značajno smanjen. Za razvijene i nerazvijene opštine ostalo je svega 288 miliona dinara. U opštini imamo desetak projekata koje smo odredili kao prioritetne. Očekivali smo pedesetak miliona dinara iz NIP-a, ali kako stvari stoje, tih para neće biti. Predlog nerazvijenih opština je da jedan deo novca od prodaje Telekoma bude usmeren ka NIP- u i ka tim lokalnim samoupravama – kaže Aleksandar Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari