Pripreme za predstojeće 49. Ljubičevske konjičke igre, jedinstvenu manifestaciju ove vrste u Evropi, ulaze u završnu fazu, što je i svojevrsna priprema za jubilarne 50. Igre, konstatovano je na sednoci Organizacionog odbora.

Predsednik Odbora Miomir Ilić, gradonačelnik Požarevca, istakao je na konferenciji za medije da je gotovo osamdeset odsto priprema za ovogodišnji Ljubičevske igre finalizovano kao i da je Odbor probrao kvalitetan program u planiranim finansiskim okvirima. – Igre sa pratećim sardžajima, počeće 25. avgusta i završiti se u nedelju 2. septembra. Na pripremama su intezivno radili predsednici komisija za određene delove programa: Radomir Mihajlović, Aleksandar Lukić, Dejan Savić i Radiša Jotić i smatram da smo načinili dobar izbor, dodao je Ilić.

Predsednik komisije za sportski deo programa, Radiša Jotić, najavio je da će u osnovi program ostati isti kao i do sada, osim uvođenja dresurnog jahanja, kao nove discipline u konjičkom takmičenju i Sajma konjarstva: – Počeće u petak izložbom konja, Sajmom konjarstva i konjičke opreme na Hipodromu, uz neizostavni defile gradom. U takmičarskom delu predviđene su 4 kasačke i 2 galopske trke, biće i daljinskog jahanja, takmičenja u izdržljivosti konja i jahača, polufinala preponske utakmice, polufinala višeboja, prikaz dresurnog jahanja i prikaz voltižovanja dece. U nedelju, 2. septembra na programu su 2 kasačke i 4 galopske trke. Potom sledi finale preponske utakmice, finale višeboja, prikaz dresurnog jahanja i prikaz voltižovanja dece.

Mihajlović je, ispred Komisije za prateće manifestacije, najavio početak programa Međunarodnom izložbom sitnih životinja i ptica u organizaciji Udruženja „Ljubimac“, od 30 avgusta do 2 septembra. Likovna izložba Miomira Miša Vemića, naslovljena „Reakcija na prazninu“, biće priređena od 27. Avgusta do 2. Septembra u Gradskoj galeriji na Starom korzou, „Ulica kulture“ u Galeriji „M.P. Barili“, mala škola portreta – dečija likovna kolonija planirana je od 30 avgusta do 1 septembra, književno veče „Umetnički portret“ Milisava Milenkovića 30avgusta i muzičko poetsko veće 31 avgusta. Istorijski arhiv Požarevac objaviće specijalni set razglednica o istorijatu sporta u požarevačkom kraju i Ljubičevskih igara. Uslediće i nastup Baletskog studija „Bolero“, neposredno posle otvaranja, 30 avgusta.

Predsednik komisije za zabavne programe Aleksandar Lukić, istakao je da je uspešno realizovano sve što je zamišljeno, u skladu sa aktuelnim trenutkom i akcentom na ono što je dragoceno za naš grad i ovu manifestaciju, a možda i širi kontekst, naš region i celu Srbiju, i dodao:

-Programi zabavnog karaktera odvijaće se u centru grada. Tradicionalno će 24. avgusta biti održan Međunarodni požarevački karneval, potom će u 21 sat nastupiti naša grupa „Kvin“. U nedelju će biti održan koncert Baletskog studija „Amadeus“. Sledećeg dana, 27. avgusta, uslediće veče tradicionalne narodne muzike kada će nastupiti Čeda Marković sa orkestrom. U utorak, u kontekstu u održavanju i pokazivanja specifičnosti našega kraja, održaće se defile folklornih ansambala, a u večernjim časovima od 21 sat, sledi koncert Trubačkog orkestra Ekrema Mamutovića. U sredu će nastupiti grupa „Legende“ na centralnoj sceni, dok će u četvrtak biti održan koncert grupe „Neverne bebe“. U petak je svečani defile učesnika ulicama Požarevca a potom nastup Baletskog studija „Bolero“ i koncert narodne muzike na kome će nastupiti neke od zvezda naše estrade.

Dejan Savić je, ispred Turističke organizacije Požarevca, najavio četvrti požarevački karneval, koji će biti održan 25. avgusta, sa početkom u 19 časova i dodao: – Očekujemo učešće oko 40 grupa, od čega više od polovine iz inostranstva iz Rumunije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Holandije. Biće prisutno i najviše rukovodstvo Federacije karnevalskih gradova. U nedelju ćemo imati malu povorku u kojoj će učestvovati grupe uzrasta do petog razreda osnovne škole, potom će uslediti koncert Baletskog studija „Amadeus“, čime će karneval biti završen. Što se tiće aktivnosti na promociji LJKI kao veoma značajne manifestacije, pripremili smo bogat i kreativno osmišljen propagandni materijal. Predstoje nam promotivne, marketinške aktivnosti u lokalnim i nacionalnim medijima. U planu je „Žikina šarenica“, direktan prenos Igara, promocija na radiju S, a u dogovoru je i promotivna emisija na kanalu „SOS“. Očekujemo dobru zastupljenost na svim medijima, a sve je to priprema za predstojeće jubilarne pedesete LJKI.

Fond nagrada za 49. Ljubičevske konjičke igre iznosi 5.340.000 dinara. Očekuje se oko 150 takmičara, sportista, jahača i grla, ukupno oko 300 učesnika. Najavljeno je učešće takmičara iz Slovenije, Hrvatske, Bugarske, Bosne i Hercegovine i Mađarske ili Rumunije. – Hipodrom smo iz godine u godinu uređivali, tako da možemo reći da je spreman da ugosti takmičare i publiku koju očekujem u velikom broju, najavio je Radiša Jotić ispred Komisije zadužene za centralni program Igara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari