Pritisci na sindikalne organizacije i u državnim preduzećima 1

Savez samostalnih sindikata Srbije saopštio je danas da se nastavljaju pritisci na sindikalne organizacije u firmama u Srbiji, da je to do sada bila praksa u privatnim kompanijama, ali da zabrinjava što se to pojavljuje i u državnim preduzećima.

Taj sindikat je naveo da je predsednik Samostalnog sindikata u državnom preduzeću „Utva-Avio industrija“ iz Pančeva dobio otkaz zbog sindikalnih aktivnosti, a da je sada predsednik Sindikalne organizacije Zastava oružje Dragan Ilić dobio opomenu pred otkaz.

Kako se navodi u saopštenju, protiv Ilića je podneto više krivičnih prijava zbog lažnih navoda i svedočenja o navodnom napadu na predsednika Nadzornog odbora i rukovodioca fabričkog obezbeđenja, kao i ugrožavanja bezbednosti fabrike.

Na osnovu anonimne prijave i po nalogu Tužilaštva, Sindikat su kontrolisale poreska i finansijska policija i Odeljenje za privredni kriminal kragujevačke policije.

Sindikat Zastava oružje i SSSS osudli su pritisak na radničku organizaciju i progon njenog lidera, „koji se vodi u cilju suzbijanja mogućih nezadovoljstava radnika zbog niskih zarada, teških i neodgovarajućih uslova rada, nedostatka zaštitne opreme i opšteg stanja u kome se preduzeće nalazi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari