Uoči popisa u Crnoj Gori, koji bi trebalo da bude sproveden od 1. do 15. aprila 2011. već su vidljivi određeni pritisci na Srbe, mada još nisu intenzivirani u obimu koji je karakterističan za izborni proces. Ceo arsenal izbornih manipulacija i pritisaka očekujemo tokom samog popisa. Tu je velika odgovornost ne samo političkih subjekata, nego i nevladinog sektora da takve pojave identifikuje i pokrene proceduru za njihovo zakonsko sankcionisanje – kaže u razgovoru za Danas Vladimir Božović, predsednik Upravnog odbora Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori.


Iako prema poslednjem popisu iz 2003. u Crnoj Gori živi bezmalo 32 odsto Srba, prema Božovićevim rečima, manje od četiri posto je zaposleno u državnim strukturama, što „dovoljno govori o vrlo diskriminatornom odnosu države, kao najvećeg poslodavca, prema Srbima“.

– Na polju kulture radi se na sistemskom projektu promene kulturnog identiteta ovog prostora s brisanjem temeljnih odrednica koje su karakterisale Crnu Goru. Što se tiče jezika, donet je krajnje problematičan zakon ne samo sa aspekta Srba, nego i s aspekta ljudskih prava. Sve to ide u prilog oceni da je, kad su u pitanju Srbi u Crnoj Gori, ambijent pritiskajući, čak i diskriminišući – napominje sagovornik Danasa.

Božović ne isključuje mogućnost da će crnogorske vlasti „određenim inženjeringom pokušati da smanje procenat Srba“, ali takođe tvrdi da „Srbi, kao slobodan i hrabar svet u Crnoj Gori znaju kako se tome odupru“.

– Na rezultat popisa moglo bi da utiče i to što se pojam atributa crnogorski, odnosno sadržaj imenice Crnogorac u međuvremenu uveliko promenio, date su mu neke nove odrednice tako da ni oni koji su se na prethodnom popisu izjašnjavali kao Crnogorci više ne vide da je to odgovara njihovom identitetu, duhovnom, kulturnom i karakternom obrascu. Postoji značajan broj ljudi koji će se na ovom popisu izjasniti kao Srbi i, ukoliko ne bude kardinalnih manipulacija u propisnom procesu i ogromnih pritisaka, očekujem da će broj Srba rasti – procenjuje Božović.

Upitan da li Srbi treba da budu konstitutivan narod u Crnoj Gori, koja je ustavom definisana kao država građana koji imaju njeno državljanstvo, Božović odgovara da „postoje političke opcije koje zagovaraju konstitutivnost, za čije je ostvarenje neophodna promena Ustava, što je prema važećem zakonodavstvu i dosadašnjoj izlaznosti na izbornim procesima, faktički nemoguće“.

Saradnja s Mlađanom Đorđevićem

– Praksa crnogorskog režima i jednog dela medija je da fokusiraju neku ličnost kao predstavnika hegemonističke velikosrpske politike, koja dolazi iz Beograda. U ovom trenutku, slučajno ili ne, izbran je Mlađan Đorđević koji je kao savetnik predsednika Srbije, između ostalog zadužen i za saradnju sa Srbima u regionu. Kao predstavnik organizacije koja je veoma zainteresovana da ta saradnja bude što intenzivnija i kvalitetnija, mogu samo da kažem da s njim imam normalnu, prirodnu, zakonsku i legitimnu saradnju – kaže Božović.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.