Hosni Mubarak, bivši predsednik Egipta koji je svrgnut s vlasti 11. februara u narodnom ustanku, stavljen je juče u jutarnjim časovima u petnaestodnevni pritvor zajedno sa svoja dva sina Gamalom i Alaom. Oni su, naime, optuženi za korupciju, zloupotrebu vlasti zarad lične koristi i gušenje demonstracija u kojima je poginulo oko 800 ljudi.


Na ovaj način je uslišena volja naroda, budući da su Egipćani zahtevali da se višedecenijski vladar zbačen s vlasti i članovi njegove bivše vlade podvrgnu sudskoj istrazi. Ispred zgrade u Šarm-el-Šeiku u kojoj su Mubarakove sinove ispitivali istražitelji iz Kaira juče se okupilo oko dve hiljade demonstranata, tražeći da njih dvojica budu uhapšeni, izvestila je Beta.

Šef za bezbednost provincije Južni Sinaj general Mohamed el-Katib obratio se masi i rekao da će Gamal i Ala biti zadržani u pritvoru. „Braćo, šta god da ste tražili – dobili ste 15 dana“, rekao je El-Katib, i izazvao erupciju oduševljenja. Dok je policijska marica, na kojoj su zavese bile spuštene, odvodila Mubarakove sinove, masa je gađala vozilo flašicama s vodom, kamenjem i drugim predmetima.

Dušan Simeonović, ambasador u penziji i član Foruma za međunarodne odnose, ocenjuje za Danas da je hapšenje Mubaraka i njegovih sinova dokaz napora prorevolucionarnih stranaka da odbace sve što je prethodni režim predstavljao. „Taj gest ukazuje da nema odustajanja od ciljeva takozvane egipatske revolucije“, rekao je naš sagovornik.

U tom kontekstu, on je naglasio da veruje u demokratizaciju Egipta, ali da će za to biti potrebno vreme imajući u vidu trenutne okolnosti. „Uloga vojske će i dalje biti važna, ali ona neće biti dominantna kao sada. Vojska se obavezala da vodi zemlju do izbora, ali ona trenutno dominira više zahvaljujući autoritetu ličnosti, nego kao institucija. U svakom slučaju očekujem demokratizaciju Egipta, ali će to iziskivati dosta vremena. Ne mislim da će Muslimanska braća poništiti ciljeve revolucije“, naglasio je Simeonović.

Komentarišući činjenicu da je vest o hapšenju svrgnutog višedecenijskog vladara i njegova dva sina kancelarija državnog tužioca objavila preko Fejsbuka, naš sagovornik je rekao da je to najbrži način da se svi obaveste o novinama, čak i oni koji ne čitaju vesti. „Ja to tumačim kao ponovni bunt i kao odraz strahova omladine da sudski organi oklevaju sa sankcionisanjem Mubaraka“, kazao je Simeonović.

Državna televizija je pre objave na Fejsbuku izvestila da su Gamal i Ala Mubarak uhapšeni tokom noći, i da im je policija odredila petnaestodnevno zadržavanje pod optužbom za korupciju i zloupotrebu vlasti. Hosni Mubarak, koji je prethodnog dana izveden pred istražne sudije sa sličnim optužbama, doživeo je u noći između utorka i srede srčani udar tokom ispitivanja, te je prebačen u bolnicu u Šarm-el-Šeiku, letovalištu na Crvenom moru, gde je boravio sa sinovima nakon svog svrgavanja, prenela je Beta.

Lekari su ocenili da je njegovo stanje dobro pre nego što su stigle vesti o njegovom hapšenju. Prema rečima ministra pravde Mohameda el Gindija, Mubaraka su nakon medicinskog pregleda ispitivali istražitelji u vezi s nasiljem nad demonstrantima. Gamal i Ala su podvrgnuti ispitivanju dok im je otac bio u bolnici. Mlađi Gamal slovio je za naslednika Hosnija Mubaraka na predsedničkom tronu i do demonstracija je bio jedan od najviših zvaničnika vladajuće partije u Egiptu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari