Na području opštine Prijedor uhapšena su četiri lica osumnjičena da su počinila zločin protiv čovječnosti na lokalitetu Korićanskih stijena u avgustu 1992. godine, saopšteno je juče iz Tužilaštva BiH.

 Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu, SIPA, uhapsili su, prema nalogu Tužilaštva BiH, Milorada Škrbića, Milorada Radakovića zvanog Srbo, Gordana Đurića i Ljubišu Četića.

Nakon hapšenja, istražioci Tužilaštva BiH i policijski službenici SIPA, u skladu sa naredbom Suda BiH, pristupili su pretresu pet stambenih jedinica, koji su vlasništvo ili su ih koristili osumnjičeni. Kuće uhapšenih u naseljima Urije, Čirkin polje i Gomjenica su pretresene, a izuzeta je dokumentacija i predmeti koji će pomoći istrazi u ovom slučaju.

Iz Tužilaštva BiH se navodi da su uhapšeni Prijedorčani duže vrijeme pod istragom Posebnog odjeljenja za ratne zločine, jer su osumnjičeni za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Uhapšeni su osumnjičeni da su 21. avgusta 1992. godine na području planine Vlašićna lokalitetu Korićanske stijene zajedno sa drugim pripadnicima Interventnog voda policije i Stanice javne bezbjednosti Prijedor počinili zločin protiv čovječnosti. Osumnjičeni su predati tužiocu Tužilaštva BiH, koji će ih ispitati i odlučiti da li će im predložiti pritvor.

Na lokalitetu Korićanske stijene 21. avgusta 1992. godine strijeljano je više od 200 lica izdvojenih iz autobusa kojima je stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u pratnji policije SJB Prijedor, Interventnog voda i Vojske Republike Srpske transportovano iz Prijedora i logora na teritoriji te opštine prema Travniku.

Za zločin na Korićanskim stijenama do sada je pred Tribunalom u Hagu odgovarao samo vođa Interventnog voda policije Darko Mrđa, koji je priznao krivicu, za šta je dobio zatvorsku kaznu u trajanju od 17 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari