Privatne kompanije u Srbiji u 64 odsto slučajeva ne dele paketiće za decu 1Foto: EPA/ BERND SETTNIK

U privatnom sektoru u Srbij 64 odsto firmi deci svojih zaposlenih ne obezbeđuje paketiće za Novu godinu.

S druge strane, samo 36 odsto firmi u privatnom sektoru obezbeđuje novogodišnje paketiće, pokazuje istraživanje Udruženja Pobuna Srbije objavljeno na njihovoj Instagram stranici.

Prema istraživanju ovog Udruženja u kome je učestvovalo 3.093 poslodavca i 1.350 radnika iz Beograda, Novog Sada, Niša, Kraljeva, Kragujevca, Čačka i Valjeva u periodu od 4. marta do 13. oktobra 2019. telefonskim putem, intervjuom i putem e-maila, stiče se utisak da poslodavci u privatnom sektoru ne brinu previše za decu svojih zaposlenih.

Kako navode, poslodavci koji dele novogodišnje paketiće, najčešće dele paketiće (u više od 80 odsto slučajeva) koji se sastoje od slatkiša ili igračaka, a tek oko 20 odsto mališana dobije u paketiću knjigu ili ulaznicu za pozorišnu novogodišnju priredbu.

Zabeleženi su i slučajevi diskriminacije radnika na nižim hijerarhijskim pozicijama u pojedinim firmama čija deca ne dobijaju paketiće ali zato deca zaposlenih u top menadžmentu uredno dobijaju novogodišnje paketiće.

Paketiće privatnici najmanje dele u Kragujevcu, Kraljevu i Nišu od 25 odsto -32 odsto. U Beogradu najmanje paketića podele privatnici u Barajevu, Grockoj, Mladenovcu i Sopotu.

Zakon o radu, u članu 119. propisuje da poslodavac može deci zaposlenih starosti do 15 godina života da obezbedi poklon za Božić i Novu godinu.

Ovim Zakonom nije predviđena obaveza već mogućnost davanja paketića, kao i to da dete čija su oba roditelja zaposlena u istoj firmi ima pravo na dva poklona.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Čak 64% firmi u privatnom sektoru u Srbiji, deci svojih zaposlenih ne obezbeđuje paketiće za novu godinu. Samo 36% firmi u privatnom sektoru u Srbiji obezbeđuje novogodišnje paketiće za decu svojih zaposlenih. Prema istraživanju u kome je učestvovalo 3093 poslodavca i 1350 radnika iz Beograda, Novog Sada, Niša, Kraljeva, Kragujevca, Čačka i Valjeva u periodu od 04.03.2019. do 13.10.2019. telefonskim putem, intervjuom i putem e-maila, stiče se utisak da poslodavci u privatnom sektoru ne brinu previše za decu svojih zaposlenih. Poslodavci koji dele novogodišnje paketiće, najčešće dele paketiće (u preko 80% slučajeva) koji se sastoje od slatkiša ili igračaka a tek oko 20% mališana dobije u paketiću knjigu ili ulaznicu za pozorišnu novogodišnju priredbu. Zabeleženi su i slučajevi diskriminacije radnika na nižim hijerarhijskim pozicijama u pojedinim firmama čija deca ne dobijaju paketiće ali zato deca zaposlenih u top menadžmentu uredno dobijaju novogodišnje paketiće. Paketiće privatnici najmanje dele u Kragujevcu, Kraljevu i Nišu od 25%-32%. U Beogradu najmanje paketića podele privatnici u Barajevu, Grockoj, Mladenovcu i Sopotu. Zakon o radu, u članu 119. propisuje da poslodavac može deci zaposlenih starosti do 15 godina života da obezbedi poklon za Božić i Novu godinu. Ovim Zakonom nije predviđena obaveza već mogućnost davanja paketića, kao i to da dete čija su oba roditelja zaposlena u istoj firmi ima pravo na dva poklona. Stari pčelari su odavno rekli nešto pametno: „Dobićete više meda ako ste blagi prema pčelama“. Dragi poslodavci bar u vreme praznika budite blagi, ako ništa drugo ne možete da budete, bar budite pristojni. Ne odvajajte decu, ona su ukras praznika i najveća motivacija vaših radnika. #beograd #niš #novisad #kraljevo #kragujevac #čačak #valjevo #novagodina #paketici #paketići #novogodisnjipaketici #novagodina #pozoriste

Објава коју дели Pobuna (@pobuna_srbije) дана

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.