Centar za zaštitu potrošača Forum predložio je juče da se privatni objekti namenjeni za vrtiće uključe u sistem Predškolske ustanove „Pčelica“, a novac koji je planiran za izgradnju četiri nova „državna“ vrtića u Nišu iskoristi za zapošljavanje stručnog kadra u ovim objektima.


– Ovih dana je objavljen program investicija za 2014. godinu u kojem je između ostalog planirana izgradnja četiri nova dečja vrtića. Svakako da gradu Nišu nedostaju objekti za potrebe dečjih vrtića, ali je sigurno da se sredstva namenjena za izgradnju novih objekata za dečje vrtiće mogu bolje iskoristiti, kako bi se uvećali postojeći kapaciteti dečjih vrtića i istovremeno zaposlio veći broj građana Niša. Radi racionalnijeg korišćenja novca iz budžeta grada Niša predlažemo da se raspiše konkurs za prijem privatnih objekata u sistem dečjih vrtića, a da se novčana sredstava namenjena izgradnji objekata dečjih vrtića upotrebe za plate osoblja koje će raditi u novoprimljenim privatnim objektima. Naravno da bi sanitarni nadzor i snabdevanje hranom bilo centralizovano na nivou dečje ustanove „Pčelica“- navodi se u otvorenom pismu Foruma upućenom Skupštini grada Niša i Gradskom veću.

U pismu se ocenjuje da će na taj način grad „sa istom količinom novca uraditi mnogo više jer će u vrlo kratkom vremenskom roku dobiti nove kapacitete za dečje vrtiće, a zaposliće i veći broj građana“. U Nišu već postoje privatni objekti koje su koji su pripremani za tu namenu i građeni prema važećim propisima, a sa otvaranjem konkursa broj takvih objekata bi se sigurno uvećao, zaključuje Forum

Prema planu, novi vrtići trebalo bi da budu izgrđeni u ulici Pariske komune, između Popovca i Medoševca, Novom selu, Brzom Brodu i Trupalu. Grad za te potrebe treba da izdvoji 114.079.050 dinara, od kojih polovinu sredstava u prošloj, a polovinu u ovoj godini. U sistemu Predškolske ustanove „Pčelica“ nalazi se, inače, 24 vrtića, koji pružaju usluge za oko 5.600 dece, što je nedovoljno za grad veličine Niša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari