Na leskovačkoj gradskoj autobuskoj stanici ,,Legas’’, u kojoj su trenutno zaposlena 74 radnika, prekjuče je organizovan jednočasovni štrajk upozorenja zbog promene sistematizacije radnih mesta i nedavne najave lokalne samouprave, osnivača tog kolektiva, da će zaposliti osmoro novih radnika.

Radojica Simonović, predsednik Štrajkačkog odbora ovog kolektiva, ističe da niko u preduzeću nije protiv otvaranja novih radnih mesta, ali su sadašnje ekonomske prilike nepovoljne i prema svim analizama na platnom spisku je više radnika nego što su stvarne potrebe. Direktor Legasa Srđan Stojković smatra da su obaveze Legasa velike i u slučaju daljeg zapošljavanja bila bi dovedena u pitanje gradnja tzv. treće faze autobuske stanice.

Ukoliko lokalna samouprava narednih desetak dana ne uvaži zahteve radnika ,,Legasa’’, najavljen je generalni štrajk svih članova i rukovodstva kolektiva. Gradska autobuska stanica ,,Legas’’ trenutno dobro posluje, ali o sistematizaciji radnih mesta i zapošljavanju radnika pravo odlučivanja ima osnivač, odnosno lokalna samouprava. Većina trenutno zaposlenih radnika ,,Legasa’’ – to nije nikakva tajna – došla je u kolektiv po direktnoj preporuci predsednika stranaka koje su činile lokalnu samoupravu. Kako su se menjale garniture lokalnih političkih moćnika, tako su i zapošljavani novi radnici u svim javnim i javno komunalnim preduzećima, u administraciji Gradske skupštine, pa i na autobuskoj stanici ,,Legas’’. Tako se plaćala vernost stranci, ali su tako – i to je poznato – do radnih mesta dolazili rođaci i prijatelji. Zato se često i događalo da pojedine poslove godinama obavljaju nestručna lica. Kako je sve to ,,javna tajna’’, moglo bi se reći da je najnovije ponašanje zaposlenih u ,,Legasu’’, učesnika jednočasovnog štrajka upozorenja, teško razumljivo, pogotovo nezaposlenima koji pokušavaju da dođu do bilo kakvog posla.

-U slučaju da se zaposle radnici po novoj sistematizaciji, teško ćemo isplaćivati zarade koje kasne prvi put od osnivanja preduzeća – kaže Radojica Simonović, predsednik Štrajkačkog odbora, uz ocenu da ne žele da kolektiv doživi sudbinu JKP ,,Parking servis’’ gde se minimalne zarade ne isplaćuju duže od godinu dana.

Inače, gradska autobuska stanica ,,Legas’’ otvorena je, uz veliku pompu, 10. februara 2006. godine. Kažu da su tako moderno zdanje Leskovčani čekali pola veka! Istina, za sada su okončane prva i druga, ali ne i treća faza, a zbog aktuelnih ekonomskih nevolja veliko je pitanje kada će biti i završena.

U realizaciju prve dve faze autobuske stanice uloženo je više od 74 miliona dinara, a u gradnju tzv. trećoj fazi – modernu upravnu zgradu i 45 lokala, od kojih su neki već prodati – trebalo bi da bude investirano najmanje 110 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari