Privremeni organ Grada Beograda objavio spisak laureata za godišnju Nagradu grada Beograda: I ove godine, dobitnici spornog doprinosa 1Foto: D. Majstorovic

Privremeni organ Grada Beograda doneo je juče odluku o Nagradi grada Beograda – despot Stefan Lazarević za rad i stvaralaštvo u više kategorija, zaslužnim pojedincima koji su svojim radom u prethodnoj godini izuzetno unapredili kulturni, naučni, privredni i sportski život u Beogradu. Ipak, nepoznato je koji su kriterijumi za dobijanje ove nagrade, a i pojedini dobitnici su kontraverzni.

Član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević, koji je i predsedavao Svečanom sednicom Privremenog organa povodom manifestacije „Dani Beograda“ rekao je ovim počinje i obeležavanje praznika „Dani Beograda“.

Već deset godina unazad među dobitnicima nagrade se nađu pojedini koji bude javnu polemiku, te ni ovogodišnja dodela nije izuzetak.

Nagradu za novinarstvo dobila je Kruna Una Mitrović, novinarka televizije Hepi, za „kreativni doprinos uređivanju emisije Dobro jutro Srbijo i svakodnevno izveštavanje i predstavljanje političkog, kulturnog i društvenog života Beograda na TV Hepi kojom se značajno doprinosi informisanju građana Beograda“.

Ovo je posebno interesantno, jer je TV Hepi jedna od televizija sa najviše prekršaja i kršenja kodeksa i koja u javnosti slovi za režimski medij.

Birodijev monitoring informativnih emisija televizija sa nacionalnim frekvencijama, praćen od 8. februara, na dan kada je Evropska komisija usvojila Rezoluciju o sprovođenju međunarodne istrage decembarskih izbora u Srbiji, do 12. februara ove godine, pokzao je da je Vučić na Hepiju “boravio” skoro 15 sati, i to pozitivno predstavljen u 84,3 odsto priloga. Ovime je Hepi zauzeo drugo mesto po prikazivanju Aleksandra Vučića, odnosno odmah iza Pinka, na kom je Vučić bio tema skoro 17 sati.

Sama dobitnica ove nagrade, Kruna Una Mitrović, se našla na spisku podrške liste Aleksandra Vučića, koja je izašla pre decembarskih izbora.

Narodni poslanik Pokreta slobodnih građana Vladimir Pajić kaže da kao i za sve tokom ove krize vlasti, i za dodelu nagrada je nadležan privremeni organ grada Beograda.

– Rad privremenog organa je skandalozan jer sednice sa vise od 100 tačaka dnevnog reda traju par minuta. To je sramota za grad Beograd. O dodeli nagrada bi trebalo da bude šire debate. To sada svakako nije slučaj, navodi Pajić.

Što se tiče dobitnice nagrade za novinarstvo, Pajić ističe da novinarstva na Hepiju nema.

– Nadam se da razlog za dodelu nagrade gospođi Mitrović nije bliskost partijama na vlasti vec njena borba sa bolešću u kojoj je izašla kao pobednica. Čini mi se da novinari i novinarke koji drže do sebe, karijeru grade u drugim medijima, objašnjava Pajić.

Nagradu dobio i kritičar Dinka Gruhonjića

Nagradu za prirodne i tehničke nauke dobio je dr Slobodan Vujić,  član Ruske akademije nauka, Akademije nauke i umjetnosti Republike srpske.

Vujić je takođe i potpisnik protestnog pisma protiv govora Dinka Gruhonjića, zbog iznošenja „neoustaških ideja„.

U toku najvećih ekoloških protesta protiv Rio Tinta, Vujić je u intervjuu za Sputnjik govorio o tome da istraživanje litijuma kritikuju neznalice.

Tada je govorio da kritiku posredi je nerazumevanje rudarstva, te da je protivljenje geološkim istraživanjima potpuno apsurdno, kao i da ne znači da će ako se izvode geološki istražni radovi jednoga dana doći do eksploatacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari