Dodeljene nagrade "despot Stefan Lazarević": Nagrada za novinarstvo voditeljki TV Hepi 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Privremeni organ Grada Beograda doneo je danas odluku o Nagradi grada Beograda – despot Stefan Lazarević za rad i stvaralaštvo u više kategorija, zaslužnim pojedincima koji su svojim radom u prethodnoj godini izuzetno unapredili kulturni, naučni, privredni i sportski život u Beogradu. Takođe, doneta je i odluka o nagradi grada Beograda za stvaralaštvo mladih i Nagrada „Svetislav Stojanović”.

Član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević, koji je i  predsedavao Svečanom sednicom Privremenog organa povodom manifestacije „Dani Beograda“ rekao je ovim počinje i obeležavanje praznika „Dani Beograda“.

„Praznik je ustanovljen 2002. godine, zbog dva važna datuma. Prvi je 16. april 878. godine, kada je prvi put u pisanim dokumentima pomenuto ime Beograd. Drugi datum je 19. april 1867. godine, kada je izvršena simbolična predaja ključeva turskih vlasti knezu Mihailu i Beograd od tada ponovo postaje srpski grad. U spomen na ova dva izuzetno važna datuma za istoriju Beograda, Grad Beograd svake godine u aprilu organizuje kulturno- umetničku manifestaciju ‘Dani Beograda’ „, rekao je Nikodijević.

On je istakao da je bilo teško komisiji da odluči ko će ući u uži izbor i da nisu imali lak zadatak.

Nagradu za novinarstvo dobila je Kruna Una Mitrović, novinarka televizije Hepi.

Dobitnik nagrade Grada Beograda za 2023. godinu za književnost i prevodno stvaralaštvo je Branko Anđić za delo „Na mapi utopije“ u izdanju Lagune iz Beograda 2023. godine, prenosi Insajder.

Nagradu za filmsko i radio-televizijsko stvaralaštvo dobio je Darko Lungulov, za scenario i režiju filma „YU Grupa – Trenutak sna“, a nagradu za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije dobio je Đorđe Aralica, za izložbu „The Image od the City“, realizovanu u Galeriji Kuće legata.

Za muzičko i muzičko- scensko stvaralaštvo dobili su Vladimir Milošević, Una Stanić, Nemanja Stanković, koji čine klavirski trio „Corda“ za koncert u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Za društveno i humanističke nauke nagradu je dobila dr Irena Šentevska, za delo monografija „Raspevani Beograd: Urbani identitet i muzički video“, dok je nagradu za prirodne i tehničke nauke dobio prof. dr Slobodan Vujić za naučno delo: Kvantitativni modelu za podršku odlučivanju i planiranje i projektovanje u rudarstvu“.

Za pronalazaštvo nagradu su dobili prof. dr Dušan Mujin, dr Milica Svetozarević Arsović, prof. dr Zorica Knežević-Jugović, dr Ana Dajić, dr Marina Mihajlović i dr Mića Jovanović.

Za medicinu su dodeljene dve nagrade –  za izuzetno delo koje predstavlja doprinos razvoja medicine u 2023. godini nagrade su dobili prof. dr Radica Stepanović Petrović, prf. dr Miroslav Savić, prof. dr Maja Tomić i prof. dr Aleksandra Novaković, za delo pod nazivom „Farmakologija“.

Nagradu za rad ili rezultate  izuzetne vrednosti pojedinaca kojima je dao značajan doprinos i razvoj i unapređenje medicine dobio je  prof. dr Pavle Gregorić.

Za arhitekturu i urbanizam nagradu je dobio Dejan Miljković, za porodični stambeni objekat u ulici Čorlak Antina na Senjaku.

Za poljoprivredu nagradu je dobio Darko Zdjelar, iz Ugrinovaca za porodično poljoprivredno gazdinstvo.

Za sport nagradu je dobio košarkaš Bogdan Bogdanović, za osvajanje srebrne medelje na Svetskom prvenstvu u košarci u Japanu, Indoneziji i Filipinima 2023. godine.

Za zaštitu životne sredine nagrada je dodeljena članovima Udruženja Regionalni centar za mlade talente „Nikola Tesla“- Nikoli Srzentiću i Neveni Nekić, autorima priručnika za takmičenje „Nacionalna olimpijada održivog razvoja i zaštite životne sredine“.

Nagradu za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda dobio je Dragan Marić.

Specijalno priznanje za uzuzetan doprinos u realizaciju događaja od značaja za grad Beograd dobio je Jovan Maljoković za koncert „Na raskrnisnici svetova“ u Velikoj sali Doma omladine Beograd.

Dobitnici nagrada Grada Beograda za stvaralaštvo mladih u prethodnoj godini, u  oblasti umetnosti je Ana Šević za master rad Kulturna stanica „Snaga X svetlosti“, a u oblasti nauke Milan Mirčić, za naučno – istraživački rad „Sistem veštačke inteligencije za bihevioralno – psihološku analizu“.

Dobitnici nagrade Grada Beograda „Svetislav Stojanović“ za 2023. godinu u kategoriji pojedinac je Nikola Valdevit, radnik Vatrogasno – spasilačkog bataljona Zvezdara, za iskazanu požrtvovanost, kolegijalnost i profesionalnost na intervenciji spasavanja troje ugroženih lica iz dva stana višespratne zgrade u Zvezdari.

Nagradu je dobila i Vatrogasna – spasilačka četa Košutnjak, za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti zaštite od požara, spasavanja lica i imovine ugrožene požarom.

„Dani Beograda“ traju od 16. do 19. aprila, a obeležiće ih niz događaja koji će podsetiti na bogatu istoriju grada i njegovo veliko kulturno nasleđe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari