Prodaja Politike Novostima neće doneti ništa dobro 1foto Aleksandar Roknić Danas

Ni zaposleni u Politici, niti medijski stručnjaci, ne misle da će upravo obavljena kupoprodaja ovog lista, odnosno njen prelazak u ruke vlasnika Novosti, doneti išta dobro. Zaposleni strahuju od otkaza, a svi zajedno misle da će se i uređivačka politika promeniti, te će jedan od malobrojnih ozbiljnijih listova u zemlji podleći sveprisutnom trendu tabloidizacije.

Biznismen Miroslav Bogićević prodao je 50 odsto svog udela u kompaniji „Politika novine i magazini“ Bobanu Rajiću, vlasniku Novosti. Kako je izjavio za medije, braća Rajić su bili veliki kupci njegove mlekare, poznaju se dugo i nisu imali nikakvih problema.

“Ulivaju mi najviše poverenja. Da budem iskren, volim što su ‘Politiku’ kupili Srbi. Nisam tako nastrojen, ali u ovom slučaju radi se o velikom brendu“, rekao je Bogićević.

Na pitanje da li će u ugovoru biti precizirane neke obaveze novog vlasnika, Bogićević je neveo da neće.

„U ugovoru ne, ali postoje obaveze da ulažu u ‘Politiku’. Oni hoće da ulažu, ubedili su me u to. Ja im verujem, nikad me nisu slagali“, istakao je on, dodavši i da veruje da neće biti promene u uređivačkoj politici “ali da ipak nema uticaja na to”.

Sa druge strane, medijski stručnjaci su uvereni da će se prvo to dogoditi, jer su i Novosti prilično tabloizovane proteklih nekoliko godina, posebno od 2019. kada ih je kupio Boban Rajić.

Da li će biti kadrovskih promena u Politici, vreme će pokazati, ali zaposleni brinu da će biti otpuštanja, posebno dopisnika jer Novosti imaju razgranatu dopisničku mrežu pa je pitanje da li su im potrebni Politikini dopisici.

Miroslav Bogićević se, kako navode naši izvori iz Politike, nije mešao u uređivačku politiku lista ali zaposleni strahuju da će novi vlasnik to činiti, te da će najstarija medijska kuća postati ne samo tabloidna, već i otvoreno prorežimska.

Bogićević je 50 odsto udela u kompaniji „Politika novine i magazini“ kupio 2012. godine od nemačkog izdavača VAC. Kupovinu je obavio preko firme „Ist medija grup“. Preostalih 50 odsto kompanije „Politika novine i magazini“ je u vlasništvu države, odnosno kompanije „Politika a. d.“, u kojoj je država vlasnik 90 odsto akcija.

Nino Brajović, generalni sekretar UNS-a, ne vidi ništa pozitivno u kupoprodaji Politike.

– To je jednako loša vest kao i ona od pre 10 godina kada je Bogićević po zadatku vlasti dobio kredit da postane suvlasnik najznačajnijeg dnevnog lista u ovom delu Evrope. Vlasniku Bogićeviću ipak bih dao prednost jer se zbog finansijskih i problema sa zakonom nije mešao u uređivanje lista – kaže Brajović za Danas.

On dodaje da ipak treba imati u vidu da nasleđujući ugovor sa Vac-om, Miroslav Bogićević a sada Boban Rajić, nemaju zlatnu akciju nad uređivanjem lista.

– U rukama novog suvlasnika Politike novine i magazini je kao i do sada marketing a uređivačka palica pripada Politici AD koja je u pretežnom vlasništvu državnih kompanija. Država je trebalo da do kraja prošle godine privatizuje i Politiku AD ali se to nije desilo – ukazuje naš sagovornik.

Brajović dodaje da UNS smatra da bi državni kapital u Politici AD trebalo prepustiti fondaciji kojom bi, zbog značaja ovog dnevnog lista, upravljali novinari Politike i nacionalne institucije poput Srpske akademije nauka i Matice srpske.

– Svojevremeno smo organizovali potpisivanje peticije za ovu ideju koju je u kratkom roku podržalo oko 1500 novinara, građana i uglednih javnih ličnosti – podseća Brajović.

Vladimir Radomirović, bivši zamenik glavnog i odgovornog urednika Politike, kaže za Danas da bi voleo da se Politike, kao pre petnaestak godina, podjednako plaše i vlast i opozicija i tajkuni “ali mislim da je takva uređivačka politika nemoguća i sada i u budućnosti”. Prodaju Politike Novostima ocenjuje kao lošu.

– Svaka koncentracija vlasništva nad medijima je loša za zaposlene, za novinare i za celu javnost. To važi kako za medije Bobana Rajića tako i za medije Junajted grupe. U slučaju Politike, odgovore na pitanja o skandaloznoj prodaji iz 2012. godine još nam duguju Boris Tadić i Sonja Liht. Tu je koren ovoga što se dešava danas – smatra Radomirović.

Novi suvlasnik Politike Boban Rajić je kupio „Večernje novosti“ za 2,5 miliona evra 2019. godine. Mediji su tada navodili da je registracionu prijavu za kupovinu „Novosti“ u Rajićevo ime podneo advokat Igor Isailović, koji je advokat ministra finansija Siniše Malog, poslovni partner premijerke Ane Brnabić i saradnik kontroverznog biznismena sa Kosova Zvonka Veselinovića.

Koncentracija medija koju Vladimir Radomirović navodi kao problem, vidljiva je upravo kod onih mediji čiji su vlasnici bliski vladajućoj stranci. Tako je kruševački biznismen Radoica Milosavljević, koji do pre sedam godina nije imao nikakve veze sa medijima, od 2015. godine, kada je počeo poslednji krug rasprodaje državnih medija, sada vlasnik 14 medijskih kuća širom Srbije, od kojih gotovo svaka u svom sastavu ima po dva do tri medija.

U vlasništvu Irene Gašić, supruge sadašnjeg direktora BIA Bratislava Gašića, nalaze se nekoliko kruševačkih televizija i produkcijska kuća. U nekima je suvlasnik njegov sin Vladan, dok je vlasnik TV Zona plus iz Niša, Gašićev brat Nikola.

Srđan Milovanović, vlasnik dve televizije sa nacionalnom frekvencijom, Prva i B92, rođeni je brat Zvezdana Milovanovića, poverenika SNS u Nišu. Podsetimo, Srđan je posle prodaje svog kablovskog operatera Kopernikus Telekomu Srbija za oko 200 miliona evra, novcem od prodaje kupio B92 (tada O2) i Prvu za 180 miliona evra krajem 2018. Iako je tada u razgovoru za naš list tvrdio da se uređivačka politika ovih televizija neće menjati, promena je i te kako evidenta.

Mediji u državnom vlasništvu

Do kraja 2021. godine, država je trebalo da izađe iz Politike i Tanjuga. Tanjug je u međuvremenu privatizovan (u vlasništvu Željka Joksimovića i Radoice Milosavljević), dok iz Politike još uvek nije. Radio-televizija Kragujevac je bila privatizovana, ali je privatizacija raskinuta a država nije raspisala novu prodaju u zakonskom roku od šest meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari