Da li nas očekuju jači potresi u regionu: Profesor RGF veruje da je zemljotres u Rumuniji smirivanje posle Turske 1Foto: FreeImages

Tri zemljotresa koja su danas između 15 i 16 sati zabeležena u Rumuniji, od kojh je prvi bio snage 5,2 stepena Rihterove skale, a druga dva oko tri, kao i zemljotres od četiri stepena u Hrvatskoj, su prema mišljenju Dragana Milovanovića, profesora na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu posledica zemljotresa u Turskoj.

„Po mom mišljenju ovo je smirivanje, istina dosta jako i daleko od glavnog zemljotresa. Ovaj zemljotres u Rumuniji bio je plitak pa je zato bio i tako jak“, ocenio je Milovanović.

S druge strane, ukoliko je ovo nezavisan zemljotres, on ističe da i ako bude još neki on neće biti jači od šest stepeni, dodajući da se ne može predvideti ni gde će biti ni koliko jak zemljotres.

„Prema našim merenjima u poslednjih sto godina, ne bi trebalo da bude jači zemljotres od šest stepeni. To su zemljotresi u našoj zoni, oko pet-5,5 stepeni kao što je bilo u Kraljevu i Mionici“, napominje on dodajući da je ipak skloniji da veruje da se radi o smirivanju tla.

„Što se tiče građevina u Beogradu, verujem da smo gradili bolje i da smo više poštovali propise nego u Turskoj. Većina zgrada, posebno starijih, ali i novih bi trebalo da izdrži zemljotres i do šest stepeni“, napominje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari