Profesor prava: I dalje prevelik uticaj politike na službe bezbednosti 1Foto: Apelacioni sud sajt

Reforma službe bezbednosti bi između ostalog značila da se resetuje njen glavni zadatak jer u demokratiji to ne može biti očuvanje jednog režima vlasti – rekao je profesor Pravnog fakulteta Union u penziji Bogoljub Milosavljević.

 

On je za TV Insajder ocenio da te službe posle 2000. godine nikada nisu bile podvrgnute istinskim reformama, već je bilo samo normativnih promena.

„Bilo je i nominalnih promena, ali nekih pravih, suštinskih promena zapravo nikad nije bilo. Do sada nije došlo do toga ni da se izvrše kadrovske promene po dubini, ni to nije urađeno“, kazao je Milosavljević.

Dodao je da je podrška službe bezbednosti veoma potrebna svakoj vlasti da bi opstala.

Milosavljević smatra da je „uticaj politike još preveliki na službe i na druge institucije grana vlasti“ jer je, kako je kazao, „kod nas nekako sve podređeno jednoj politici i službe (bezbednosti) teško mogu da se odmaknu od toga“.

Govoreći o oslobađajućoj presudi za četvoricu pripadnika nekadašnje Državne službe bezbednosti optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999, kazao je da je uveren da sudu nisu bili predstavljeni pravi dokazi, te sud verovatno nije imao dovoljno ubedljivih dokaza o krivici.

Na potanje o tome kako je onda u prethodne dve presude nižestepenih sudova sa istim dokazima konstatovano da ih ima dovoljno za osuđujuću odluku, odgovorio je da su tu očiglednno postojali „slobodno sudijsko uverenje i slobodna ocena dokaza, a to može nekad da bude ovako ili onako“.

Milosavljević je kazao da pretpostavlja da su na tim ranijim suđenjima sud ili veća koja su sudila, nalazila jednu istinu ili jednu mogućnost za odluku, a da se kasnije dogodilo da se proveri i da nema dokaza.

„Ja verujem – mada opet to je protpostavka, ali sam ubeđen u nju – da zaista nije bilo pravih dokaza i da su ti dokazi ostali negde neotkriveni, da pravi dokazi nisu predstavljeni“, rekao je on.

Apelacioni sud u Beogradu je prošle nedelje objavio da je preinačio prvostepenu presudu Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i oslobodio četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari