Profesor Tomić: Referendum o ustavnim promenama odložiti za proleće 1Ustav Srbije Foto: N1

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Zoran R. Tomić izjavio je danas da bi referendum o ustavnim promenama trebalo pomeriti za kasno proleće – nakon izbora, a posle autentične stručne javne rasprave i šireg upoznavanja građana s amandmanskim tekstom.

Tomić je za agenciju Beta ocenio da referendum, ustavne promene i izbori u Srbiji 2022. godine predstavljaju političku celinu.

„Ustavni referendum je zakazan u nevreme. Tako da bi aktivno referendumsko NE bio poraz vladajuće garniture i njene nervozne brzine. Tvorci amandmana na zadatu temu bili su u makazama jedne propale politike – koja kroz ustavno krpljenje želi da bar delimice ‘opere’ svoja dosadašnja brojna grubo protivpravna činodejstvovanja – i stavova Venecijanske komisije koja ne uzima u obzir celokupan socijalni milje u pogledu kojeg daje svoje preporuke“, naveo je profesor.

Ustav mora ujedno i da odražava i da projektuje, dodao je on, da ima u vidu i celinu i detalj, i tradiciju i nove tendencije racionalnog konstitucionalizma.

„Ustavne regule o pravosuđu nisu puste tehničko-pravne norme – ko koga predlaže, ko bira, koji organ ima koliko članova i koja je većina potrebna za odluku, ko koga formalno kontroliše i slično – već i određene vrednosti, odnosi ‘na terenu’, okolnosti i realne mogućnosti i ograničenja vremena i prostora. Ustav i ustavni amandmani su uvek političko-pravne porirode i nisu puki juristeraj“, naglasio je Tomić.

Po njegovim rečima, za nezavisno i znalačko sudstvo, kao i za samostalno i stručno javno tužilaštvo nije dovoljno samo kako-tako prepraviti ustavne odredbe koje se njih iskjučivo tiču, odnosno upućivati na zakon koji ih razrađuje.

„Politički uticaj na pravosuđe amandmanski nije uklonjen: uvek će se naći vladajaćoj garnituri lojalne sudije i skupštinski izabrani tzv. istaknuti pravnici, kao i ‘podobni’ čelnici najviših organa vlasti, ‘primeren uticaj’ na sudiju u vršenju sudijske funkcije nije amandmanski zabranjen, u Visokom savetu tužilaštva i dalje će sedeti ministar za pravosuđe i Vrhovni javni tužilac, a nije zanemarljivo ni amandmansko upućujuće zakonsko filtriranje kandidata za sudije kroz Pravosudnu akademiju“, objasnio je.

Istakao je da su dublji zahvat u politički i pravni sistem i poredak nepohodni.

„Ne možete uspešno jedino pravnim instrumentima površno ‘operisati’ – i to parcijalno – određeno umnogome trulo višeslojno tkivo. Važno je odvojiti političko od politikantskog, javno od privatnog, institucionalno od ličnog, partijsko od državnog. A za tako nešto je neophodna svest većine o nasušnosti strpljive i dosledne izgradnje jedne nefolirantske, savremene političke kulture“, kazao je profesor Tomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari