Profesor Tomić: Vlada bi zbog neznanja morala pasti 1Foto: Lična arhiva

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Zoran R. Tomić izjavio je danas da bi politička i ustavna posledica „kraha“ novog Zakona o eksproprijaciji i iznuđenog krupnog preinačenja već „krpljenog“ Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, trebalo da bude pad Vlade Srbije.

Tomić je agenciji Beta kazao da su Vlada i njena predsednica Ana Brnabić uporno i bez ostatka, sve do „dražavnopoglavarskog opominjujućeg miga“ stajali svesrdno iza svojih predloga preraslih u nelegitiman i neustavan zakon – o eksproprijaciji, odnosno u jednu apsolutno nepravednu i nedemokratsku zakonsku novelu – o referendumu i narodnoj inicijativi.

„Zatim je Vlada donela odluku da se eksproprijacioni zakon povuče iz procedure „tehničkom greškom“ i pre nego što se sastala. Onda je krajnje neovlašćeno, flagrantno neustavno izjavila da je taj zakonski tekst na svojoj sednici povukla iz procedure. Sva je prilika da je to urađeno čak i pre nego što ga je predsednik države zvanično, u pisanoj formi neproglašenog vratio Parlamentu“, smatra professor Tomić.

Po njegovim rečima, Vlada nikada ne sme da dira u već usvojeni zakon.

„U konkretnom slučaju, zakon je apsolutno bio van njenog domašaja. Skupština je bila dužna da u nastaloj situaciji postupi po Ustavu (član 113. stav 2. Ustava). Ona je odlučila da ne glasa ponovo o istom tekstu, čime je predlog Vlade apsolutno pravno obezvređen“, naveo je Tomić.

Dodao je da je pritom Vlada hitro sačinila, „povinujući se protesnim zahtevima i naređenju predsednika države“, i bitno prepravljenu verziju predloga Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, koji je do tada smatrala savršenim, što je Skupština aminovala.

„Da nije u pitanju nastavak institucionalne farse, prethodni sled događaja bi se mogao kvalifikovati vratolomno uspelom nušićevskom komedijom“, kaže  Tomić.

Na pitanje Bete da li postoji ustavna odgovornost Vlade, profesor Tomić je rekao da nesumnjiva odgovornost Vlade podrazumeva da odmah bude pokrenut jedan od dva moguća ustavna mehanizma.

„Da premijerka odmah podnese Skupštini neopozivu ostavku, što bi imalo za posledicu i pad cele Vlade ili da Narodna skupština, na predlog najmanje 60 narodnih poslanika, odnosno na zahtev same Vlade, njoj izglasa nepoverenje“, objasnio je Tomić.

Upitan da li bi ostavka Vlade podrazumevala nove izbore, Tomić je rekao da kada Skupština Srbije konstatuje ostavku predsednika Vlade ili ako izglasa nepoverenje Vladi, predsednik Republike je dužan da pokrene postupak za izbor nove Vlade.

„Ako Narodna skupština ne izabere novu Vladu u roku od 30 dana od dana izglasavanja nepoverenja, predsednik Republike je dužan da raspusti skupštinu i raspiše izbore. Rečju, bar bi Vlada morala da plati primerenu cenu za odsustvo i pravnog i političkog sluha, za sopstvenu lošu procenu, pogrešne korake, nesamostalnost i neznanje, za sopstvene neuspehe“, zaključio je profesor Tomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari