"Profesor više nije član kolektiva naše škole": Filološka gimnazija o slučaju uznemiravanja učenica na ekskurziji 1Foto: Nenad Kovačević / Danas

Nakon informacije koja se pojavila u pojedinim medijima o nedoličnom ponašanju profesora Filološke gimnazije prema učenicama na ekskurziji, iz uprave te gimnazije za Danas kažu da je školi prijavljeno uznemiravanje, ali ne i sve što je navedeno u medijima.

„Preduzete su sve zakonom predviđene mere: pokrenut je disciplinski postupak i suspenzija. Došlo je do raskida radnog odnosa. Profesor više nije član kolektiva naše škole. Uprava škole je odmah obavestila sve nadležne institucije (Ministarstvo prosvete, Školsku upravu i MUP). Sa roditeljima je organizovan roditeljski sastanak“, naveli su u pisanom odgovoru redakciji Danasa iz Filološke gimnazije.

Uprava te gimnazije navodi da „ni jedan profesor u školi, kao ni učenik nikada nije prijavio seksualno uznemiravanje od strane tog profesora“.

Kažu da će nadležni organi utvrditi šta se desilo.

„Škola i roditelji sarađuju u najboljem interesu dece. Zbog zakona o zaštiti podataka o ličnosti, imajući u vidu punoletne, ali i maloletne učenike, molim vas da se odgovorno postupa. Naša gimnazija je u obavezi da kod svih zainteresovanih apeluje na odgovorno i zakonom propisano postupanje“, poručili su iz Filološke gimnazije.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova za Danas ističu da su posle prikupljanja informacija izveštaj prosledili Prvom osnovnom javnom tužilaštvu na dalje postupanje. Njihov odgovor čekamo.

U Ministarstvu prosvete za Danas kažu da u svakoj pojedinačnoj situaciji neprimerenog ponašanja, zlostavljanja ili nasilja učenika nad učenikom, učenika nad nastavnikom i nastavnika nad učenikom reaguje i postupa škola, a Ministarstvo prati postupanje ustanova.

„Povodom incidenta u Italiji, škola je odmah po povratku suspendovala nastavnika i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak. Disciplinski postupak nije krivični postupak, zaposlenom se izriču mere, a ne kazne i sankcije. S obzirom da je zaposleni, posle pokrenutog disciplinskog postupka i rešenja o udaljenju sa rada, podneo zahtev za raskid radnog odnosa, doneto je rešenje o prestanku radnog odnosa. Najteža mera disciplinskog postupka je prestanak radnog odnosa do koga je i došlo“, naveli su iz Ministarstva.

Kažu i da je škola odmah po povratku dece sa ekskurzije organizovala podršku učenicima i da održava stalnu komunikaciju sa roditeljima učenika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari