„Profesor više nije član kolektiva naše škole“: Filološka gimnazija o slučaju uznemiravanja učenica na ekskurziji

Ostavite komentar


  1. ,, Nasravnik podneo zahtev za prekid radnog odnosa. “
    Tipična situacija- na taj način,, problem više ne postoji!“
    Da li žrtve mogu tako da reše traume koje imaju?!
    Takav nastavnik,, bez mrlje“ u karijeri ponovo može da radi sa mladim ljudima.
    Sramno!

  2. Nastavnik je dao otkaz i škola i Ministarstvo su zadovljni takvim raspletom. Kažu, urađeno je sve što treba, poveden disciplinski postupak, izrečena suspenzija, a u međuvremenu, nastavnik dao otkaz i više nema porebe da se bilo šta raidi. Nesnalaženje škole u ovom postupku se, možda i može razumeti, ali je nedopustivo u slučaju Ministarstva. Naime, ovde se ne radi o „klasičnim“ povredama radne obaveze, već o povredi zabrana iz čl. 110-112. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Ukoliko se utvrdi povreda neke od ovih zabrana, pored mere obaveznog prestanka radnog odnosa, sprovodi se i postupak obaveznog oduzimanja licence na period od 5 godina, u kom priodu nastavnik ne može raditi u prosveti (čl.150. Zakona). Prema tome, obzirom da je nastavnik dao otkaz, deo postupka za izricanje disciplinske mere se obustavlja, a nastavlja postupak za oduzimanje licence, u kom postupku će se, kao prthodno pitanje, utvrditi da li je učinjena povreda zabrane. Ukoliko jeste, donosi se rešenje o oduzimanju licence na pet godina. Ovo objašnjava zašto je nastavnik „požurio“ sa davanjem otkaza, što je na neki način i potvrda-priznanje da je bilo zabranjenog ponašanja sa njegove strane, da bi izbegao oduzimanje licence. Pošto taj postupak nije sproveden, ovaj nastavnik se sutra može zaposliti u drugoj školi.

  3. Ćerka je od drugara u školi čula da se nešto slično desilo u jednom beogradskom internatu.

  4. Moja cerka je zavrsila tu gimnaziju. Ne razumem zasto se ne kaze imenom i prezimenom ko je osumljiceni?

  5. OsumLJiceni? Ljiljana, ako vam je cerka zavrsila filolosku gimnaziju, mozda bi mogla da vam pomogne da se opismenite. I da procitate Nusicevo „SumNJivo lice“?

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.