Proglašene najbolje inovacije: Na takmičenju srednjoškolaca elektrotehničkih škola 1Foto: Mina Paunović

U okviru takmičenja Galaksija kup održanog u Vršcu proglašeni su pobednički timovi srednjoškolaca, mladih inovatora, koji su sa svojim mentorima radili na razvoju inovativnih uređaja namenjenih za rešavanje svakodnevnih problema i potreba ljudi.

Pobedili su učenici četvrtog razreda Elektrotehničke škole “Mija Stanimirović” iz Niša, Nikola Ranđelović i Luka Rakić, sa svojom nastavnicom Ivanom Miladinović, za rešenje kojim se svake naočare transformišu u pametan uređaj.

Drugo mesto otišlo je u ruke Nikole Bojinovića i nastavnika Novice Gutovića iz Elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin” iz Novog Sada za projekat Macro KeyPad (makro programibilna tastatura), koji služi kako bi se ubrzao rad na računaru i poveća produktivnost korisnika. Treće mesto zauzeo je Stefan Korica, sa nastavnikom Milanom Njegomirom iz Školskog centra “Nikola Tesla” iz Vršca sa projektom daljinskog sistema za kontrolu prikupljanja reciklažnog otpada.

„Napravili smo dodatak za naočare koji bilo koje naočare, za vid ili sunce, pretvara u pametan uređaj koji postaje vaš asistent. Može da ih koristi bilo ko, ali ovakav uređaj bi najviše značio osobama sa oštećenim sluhom. Prošle godine na ovom takmičenju osvojili smo drugo mesto sa rukavicom za prevođenje znakovnog jezika, pa se ovogodišnji uređaj, Vision One, može koristiti zajedno sa njom. Pobedu nismo očekivali ali ovaj plasman nam najviše znači zbog toga što imamo upis na Elektronski fakultet u Nišu bez prijemnog ispita“, izjavili su ovogodišnji pobednici Nikola Ranđelović i Luka Rakić.

Takmičenje je organizovala Zajednica elektrotehničkih škola Srbije, Školski Centar “Nikola Tesla” i Nordeus Fondacija. Ovaj susret na jednom mestu okupio je 60 učenika, ukupno 24 rada iz 15 srednjih elektrotehničkih škola iz cele zemlje. Svoje projekte na temu “Uređaj primenjiv u svim sferama života“ prvo su prezentovali publici, a onda i branili pred stručnim žirijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari