Proizvodnja u Kragujevcu startuje 3. septembra 1Foto: Beta/AP/David Zalubowski

U svim fabrikama grupacije Fijat Krajsler automobili (FCA) danas (ponedeljak) je, nakon tradicionalnog tronedeljenog koilektivnog godišnjeg odmora, nastavljena proizvodnja vozila, osim u Kragujevcu i Torinu, gde su zaposleni na jednogodišnjem plaćenom odsutvu, zbog priprema fabike”Mirajfori” za proizvodnju elektromobila koja treba da startuje početkom naredne godine.

Radnici u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu, koja ne radi još od sredine jula, na posao treba da se vrate tek 3. septembra.

Kolektivni godišnji odmor juče je završren i u kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija, a zaposleni u toj fabrici od danas su na novom plaćenom odsustvu, tokom kojeg primaju po 65 odsto od redovne plate, i koje, prema ranijoj informaciji fabričkog menadžmenta, treba da traje do 3. seprembra.

Podsetimo da je Vlada Srbije, u junu, odobrila zahtev menadžmenta FCA Srbija da zaposleni u toj kompaniji tokom ove godine, zbog sve slabijeg plasmana modela “500L” na svetskim tržištima, na plaćenim odustvima, pored zakonom dozvoljenih 45, mogu da budu još dodatnih 87 dana.

Od početka godine do sredine jula, u kragujevačkoj fabrici je, prema nešto slobodnijoj proceni, proizvedeno oko 25.000 automobila.

U septembru će, kako doznajemo, biti devet radnih dana, tokom kojih će sa proizvidnih i montažnih traka da siđe oko 4.000 novih gotovih vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.