Projekat: 3D rekonstrukcija Jasenovca 1Foto: BETA/HINA/Lana SLIVAR DOMINIC/DS)

Okončan je višegodišnji projekat „3D rekonstrukcija logora Jasenovac“, koji omogućava vizualizaciju područja bivšeg logora korišćenjem najsavremenije digitalne tehnologije i metodologije i tim je učinjen važan pomak u daljim naučnim istraživanjima, ocenjeno je u četvrtak u Jasenovcu.

Međunarodni projekat, prvi takve vrste u nas, u četvrtak je predstavljen u Javnoj ustanovi Spomen-području Jasenovcu, a rezultat je saradnje te ustanove s Institutom za nauku tehnologiju i softverskom kompanijom Eodin Sistems S.L. iz Barcelone.

Finansiran je novcem Ministarstva kulture i iz programa Horizon 2020 Evropske unije za istraživanje i inovacije. Korišćenjem svih dostupnih izvora, snimaka savezničkih aviona iz 1944. godine, fotografija nastalih od 1945. do 1947. godine, izjava preživelih logoraša, istraživanja istoričara, izrađena je vizualizacija logora u 3D tehnologiji.

„Za sve ovde počinjene zločine krivi su ljudi, a objekti samo svedoče o tom vremenu. Cilj je projekta da posluži kao temelj za dalje istraživanje, ali i edukaciju i obrazovanje mladih. Budući da od objekata u logoru nisu ostali ni temelji, trebalo je iz više izvora prikupiti podatke kako bi se učinila vizualizacija“, rekao ravnatelj Javne ustanove Spomen-područja Jasenovca Ivo Pejaković.

Da je reč o tehnički zahtevnom projektu, potvrdila je kustos i saradnica na projektu Andrijana Benčić Kužnar. Virtualnom šetnjom posetioci će svojim tabletima moći ulaziti u pojedine objekte, gde će pronaći sve dosad poznate i verodostojne podatke koji se odnose na taj objekt.

Projektom je, kako je rekla, obuhvaćeno oko 100 hektara površine logora. Predstavljanjem projekta primarno će biti obuhvaćena uporaba tablet-računala koji će posjetiteljima prvi put omogućiti da „urone“ u povijest i kreću se kroz 3D rekonstrukcije kojima se vizualizira autentični prostor logora.

U planu je da se u Javnoj ustanovi uredi i virtualna soba za prikaz 3D aplikacije, koja će slediti istorijski tok događaja i povezivati eksponate muzeja s autentičnim mestima na kojima su pronađeni.

Na predstavljanju projekta bili su predstavnici Ministarstva kulture i Muzejsko-dokumentacijskog centra, istoričari, predsjednik Koordinacije jevrejskih optina Ognjen Kraus, predstavnici Srpskoga narodnog veća i Srpske pravoslavne crkve s episkopom Jovanom i drugi gosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari