Fontains D.C.foto Theo Cottle

Fontaines D.C. – Grijan Četn (Grian Chatten, vokal), Karlos Odonen (Carlos O’Connell, gitara), Konor Krli (Conor Curley, gitara), Konor Digan (Conor Deegan, bas), i Tom Kol (Tom Coll, bubnjevi) – objavili su detalje svog dugo očekivanog četvrtog albuma, „ROMANCE“, a koji izlazi 23. avgusta za izdavačku kuću XL Recordings.

„ROMANCE“ je prvi album benda s producentom Džejmsom Fordom (James Ford) i nesumnjivo je mnogo više samouverem, inventivan i avanturistički, nego bilo koji njihov album do sada. Sigurno će nastaviti uspeh albuma „Skinty Fia“ iz 2022. godine, koji je dostigao prvo mesto na britanskim i irskim top listama i doneo bendu niz priznanja, uključujući nagradu „Međunarodni bend godine“ na BRIT Awards 2023.

Ono što prethodni pomenutoj najnovijoj kreativnoj (r)evoluciji Fontaines D.C. je eksplozivni singl „Starburster“.

Inspirisan napadom panike koji je doživeo pevač Grijan na londonskoj stanici Sent Pankras (St Pancras), pesma je obeležena oštrim, divljim udisajima, pulsirajućeg ritma i neumoljivog teksta. Uspostavlja ona samouništenje kao fantaziju pre kratkog trenutka trezvene jasnoće, kada bubnjevi nestanu i Četn prelazi u gotovo rep mantru sa njegovim bogatim i sanjivim baritonom.

Singl prati filmski muzički video koji potpisuje režiser Ub Peri (Aube Perrie, radio video za Megan Thee Stallion, Harry Styles, The Hives), a koji sjajno prikazuje katarzični intenzitet pesme.

„ROMANCE“ je najambiciozniji i najekspanzivniji album Fontaines D.C., sa 11 pesama koje kristališu ideje koje su kružile među članovima benda od objavljivanja albuma „Skinty Fia“ 2022. godine. Ideje su se kristalisale tokom turneje po SAD-u i Meksiku sa Arctic Monkeys, dok su članovi benda delili muziku i pronalazili poveznicu sa umetnicima koji vešto grade svoje prostrane kreativne svetove.

Nakon završetka turneje po SAD-u jesen 2023. godine, proveli su mesec dana zajedno ponovno pišući, zatim je usledilo tri nedelje predprodukcije u studiju na severu Londona i mesec dana u šatou blizu Pariza, gde su spavali među studijskom opremom, potpuno uronjeni. O albumu „ROMANCE“, Konor Digan kaže:

„Uvek smo imali osećaj idealizma i romantike. Svaki naš album se sve više se udaljavao od posmatranja tog idealizma i romantike kroz prizmu Irske, a nigde više tako direktno kao što je bio slučaj sa našim debi albumom nominovanim za Mercury Prize “Dogrel”. Drugi album (nominovan za GRAMMY) govori o tom odcepljenju, a treći („Skinty Fia“) govori o irskom identitetu izgubljenom u dijaspori. Sada tražimo gde i o čemu još možemo biti romantični.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari