Proleće idealno za krijumčarenje na Savi 1Foto: Radenko Topalović

Dnevni list „Mali Žurnal“ u izdanju za 7. mart 1912. piše o krijumčarenjima na reci Saci.

Kako navodi Mali Žurnal, čim prorade lađe za Zemun, onda se i krijumčari raduju, dobijaju krila i postalju življi. Krijumčari se u svim delovima dana, a među uhvaćenima su i muškarci i žene.

Muškarci obično krijumčare zlatne satove i adiđare, a žene svilu, štofove, čarape, salvete i najobičnije sitnice. Krijumčarenje vrše obično palančani koji misle da je u Zemunu sve basnoslovno jeftije, odeća, obuća, i zlatno prestenje. Ima onih koji vole da prokrijumčare neku sitnicu nego da je u Beogradu dobiju besplatno, piše Mali žurnal.

Postoji fama, dodaju, da se u Zemunu meže naći sve bagatela, ato obično pričaju po palanci žene trgovaca, zanatlija, sveštenika, policijskih činovnika koje jednom godišnje idu za Beograd.

Proleće idealno za krijumčarenje na Savi 2
Foto: screenshot/digitalna.nb.rs

Kad se vrate svojim kućama prepričavaju da su bile u Zemunu i kako su pazarile vrlo jeftino. I onda nastane priča kako se zlatni lačevi, minđuše, prstenje može preneti u Beograd bez carine.

Ta hvaljenja daju inspiraciju dugim  palančankama da teraju svoje muževe, da kad odu u Beograd, vrše  krijumčarenje iz Zemuna.  Trgovac iz palanke ne samo što dobije porudžbinu od svoje žene, već i od ostalih svojih sugrađana, uz preporuku da to prokrijumčari. A da li će ga uhavtiti i koliku bi kaznu za krijumčarenje mogao da plati o tome niko ne razmišlja.

Takav je slučaj je bio sa Jovanom Balaneskovićem trgovcem iz krajinskog okruga koji je kupio 60 ćesarskih dukata, a koji se pa posebno vrednuju u Sremu, Bačkoj i Banatu pa je hteo da ih prokrijumčari u čarapi, kao bi ih kasnije prodao kad dođe kući. Međutim ne sluteći da ima carinskih detektiva, nije prijavio ništa za carinjenje, nakon detaljne pretrage carinici su mu našli dukate ,a kazna je bila 600 dinara. Tako se gazda Jova vratio kući i bez para i bez dukata.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari