U Novom Bečeju polemika oko promene naziva pojedinih ulica 1novi bečej

Novobečejci koji ne prate društvene mreže, verovatno su bili iznenađeni zvaničnim saopštenjem predsednika opštine Saše Maksimovića.
Maksimović se, naime, putem zvaničnog sajta opštine Novi Bečej obratio sugrađanima koji stanuju u ulicama Žarka Zrenjanina, Maršala Tita i Štrosmajerovoj, i umirio ih da ne treba da se brinu da će im se ime ulice u kojoj stanuju promeniti. Obavestio ih je da postupak promene u skladu sa zakonskom procedurom nije ni započet a ni planiran.

Ako procedura za promenu imena ovih ulica u budućnosti bude pokrenuta, opština će građane obavestiti na vreme kao što će snositi troškove koje građani budu imali kada budu menjali lična dokumenta, obavestio je Maksimović građane.

Odakle uopšte saopštenje, ako procedura nije pokrenuta?

Ideja o promeni naziva ovih ulica u Novom Bečeju nije od juče, ali se poslednjih meseci intezivirala na društvenim mrežama. Dobila je takve razmere da je vlast morala da ih zaustavi zvaničnim saopštenjem.

Za Ligu socijaldemokrata Vojvodine, koja ima odbornike u novobečejskoj skupštini, građanska inicijativa za promenu imena ulica Žarka Zrenjanina, Maršala Tita i Štrosmajerove, još je jedan u nizu pokušaja zatiranja antifašističke tradicije u ovim krajevima.

„Pozivamo inicijatore da povuku predlog a od opštinskog rukovodstva tražimo da u potpunosti odbaci mogućnost ovakvih nakaradnih promena. Nisu bitni troškovi ni izgubljeno vreme, važno je da se imena ulica ne koriste u propagandne svrhe i da se na jedan deo istorije na koji treba da smo ponosni, ne baca senka“, saopštio je Opštinski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Bečej.

Novobečejci su podeljeni, baš kao i građani drugih gradova kad god se spomene promene imena ulica. Jedni su za, pa je na društvenim mrežama predlog da se ulica Žarka Zrenjanina preimenuje u Svetosavsku, dobio značajnu podršku. Drugi su odlučno protiv. A neko je napisao treba promeniti te koji bi da menjaju.

Od promene imena ovih ulica u Novom Bečeju zasada se odustalo. Talasanje baš u vreme izbora, vlastima nije potrebno. Ostaje pitanje, da li je burna polemika na društvenim mrežama bila zaista pojedinačna inicijativa ili vešto ispipavanje terena za neke kasnije odluke.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari