U okviru programa Novembarskih svečanosti, posvećenih Danu opštine Pljevlja, u sali Skupštine opštine održana je promocija knjige Vidoja Despotovića pod nazivom „Podsjećanja“, posvećena 70 – godišnjici oslobođenja Pljevalja. O knjizi su govorili Milan Knežević, direktor TV Pljevlja i mr književnosti Zora Jestrović i autor.


– Bez obzira na ideološko-političke i druge razlike koje nas danas „krase“, mislim da ćemo kao nespornu činjenicu priznati koja je gotovo bez dileme prihvaćena kako među naučnicima i istraživačima, tako i među analitičarima savremenih kretanja i dešavanja, da antifašizam spada u ključne istorijske pokrete 20. vijeka. Borba protiv fašizma koštala je ovaj svijet na desetine miliona ljudskih žrtava i ostavila dubokog traga u društvima na svim kontinentima. Drugi svjetski rat je definitivno istorijsko razmeđe na vrijeme prije i poslije njega, a pobjeda antifašističkih snaga u ratnom sukobu obezbijedila je svijetu kakav – takav miran razvoj narednih nekoliko decenija, čak i u uslovima surove ideološke podjele njom izazvanog hladnog rata. Utoliko svaki napor koji na planu podsjećanja na vrijednosti i borbe protiv tiranskih i zavojevačkih pokreta i ideologija, a time i fašizma, učini bilo koji pojedinac, ima posebnu vrijednost i značaj i dostojan je svakog poštovanja. Knjiga Vidoja Despotovića „Podsjećanja“ pripada upravo takvim pregnućima, kazao je Milan Knežević

Mr Zora Jestrović je istakla da autor ovom knjigom nema namjeru da sebe istakne, da profiliše svoju ličnost, već govori o drugima – žrtva u Drugom svjetskom ratu na ovim prostorima. „Autor je dušom i očima doživljavao ratnu kataklizmu i iz rata izašao kao mladić. Iako se kasno počeo baviti spisateljstvom ove vrste, on je akumulirao u sebe. Jer kako čovjek odmiče dalje u godinama, djetinjstvo mu je sve bliže. Zato je ova knjiga jedna njegova želja da približi ono što je nekada bilo. Svjesni smo da istorija sa ovog prostora nikada nije otišla, ona se uvijek vraća različitim putevima ali utabanim stazama, tajno se prikrada i mi smo zatočenici svjetskih zbivanja, jedan mali tas na vagi velikih. Nikada nismo bili do velikog, ali su nas uvijek dodavali tamo gdje je trebalo da prevagne“, dodala je mr Zora Jestrović.

Ovom knjigom i podsjećanjem na jubileje Despotović je želio da posebno mladim čitaocima pomogne da ne zaboravljaju prošlost sa željom da ostvare želje – pomenulo se, ne povratilo se. Promocija knjige Vidoja Despotovića izazvala je veliko interesovanje Pljevljaka, a sala Skupštine je bila pretijesna da primi sve koji su željeli da čuju izlaganje promotera knjige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari