Posljednji pokušaj da se riješi politička kriza u Belgiji propao je u nedjelju uveše pošto su frankofonske stranke odbacile prijedlog flamanske separatističke stranke „NVA.“ Lider stranke „NVA“ Bart de Vever izradio je nacrt plana, koji sadrži 48 strana, o budućnosti Belgije, opisujući ga kao kompromis kojim su uravnoteženi pozivi Flamanaca na promjene i zabrinutosti frankofona.

Tri frankofonske stranke koje su učestvovale u razgovorima o formiranju sedmopartijske koalicije, odbacile su plan kao neprihvatljiv.

Belgijski politički lideri nisu uspjeli da oforme novu vladu nakon više od četiri mjeseca od održavanja parlamentarnih izbora, na kojima je „NVA“ osvojila najviše poslaničkih mjesta. Zastoj u formiranju vlade rezultat je zahtjeva flamanskih stranaka da dobiju više ovlaštenja u Flandriji gdje čine većinu, ali frankofoni smatraju da bi to bio korak ka raspadu Belgije, čemu se oni protive.

Belgijski kralj Albert Drugi zatražio je od De Vevera da tokom „desetodnevnog razjašnjenja“, koje je isteklo juče pronađe zajednički stav između sedam stranaka. Prema De Veverovom planu regioni bi, između ostalog, utvrđivali sopstvenu politiku na tržištu rada i više bi se pitali u vezi sa pravnim sistemom. Flamanski Hrišanski demokrati i stranka Zelenih smatraju da su prijedlozi dobra početna tačka za dalje razgovore.

Frankofoni smatraju da De veverov plan nije premostio nesuglasice te da su pojedine zamisli jednostrane pa čak i provokativne. Belgijski listovi su u svojim jučerašnjim izdanjima saglasni da se kriza produbila.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari