Prosvetari pet novopazarskih škola obustavljaju nastavu u četvrtak 1Foto: N. Kočović

Nastavnici pet novopazarskih škola obustaviće u četvrtak, 1. decembra, nastavu u znak protesta zbog sve učestalijeg nasilja nad njihovim kolegama, najavio je poverenik Unije sindikata prosvetnih radnika (USPRS) Elvis Divanefendić.

Do obustave nastave, ali i protesta članova tog sindikata, doći će u osnovnim školama “Vuk Karadžić” i “Desanka Maksimović”, srednjoj Medicinskoj školi “Dva heroja”, Tehničkoj školi “Izudin Šušević” i Školi za dizajn.

Divanefendić objašnjava da je primarni povod za protest prosvetara slučaj iz Trstenika gde su učenici profesorici engleskog jezika izmakli stolicu zbog čega je ona pala, sve to snimali i objavili na društvenim mrežama.

“Mi sada imamo situaciju da konstantno podržavamo svakog prosvetnog radnika u Srbiji, bio on član našeg sindikata ili ne. On je jednostavno prosvetar – osoba koju treba da zaštiti država, a i mi kao sindikat. Hoćemo da pružimo podršku i njoj i svakom prosvetnom randiku kome se to dešavalo ranije, dešava se, a pretpostavljamo i plašimo se da će se dešavati i ubuduće”, rekao je Divanefendić.

On je ocenio da je položaj prosvetnih radnika težak i da se suočavaju sa mnogim problemima.

“Sve je više problema, sve više vršnjačkog nasilja među decom, nasilja prema nastavnom osoblju od strane dece i roditelja, uprave škole, mobinga. Sve su to problemi koji se javljaju svuda po Srtbiji, pa eto tako i u Novom Pazaru”, rekao je Divanefendić.

Pored Novog Pazara, prema najavama predsednice USPRS Jasne Janković, do obustave nastave doći će i u Tutinu, Raški i još 43 grada Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari