U otvorenom pismu premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, 26 TV stanica iz Srbije izrazilo je protest što inostrani TV programi, koji se emituju na kablovskim mrežama u Srbiji, emituju i domaće reklame, što se ocenjuje kao nezakonito.

„Kao vlasnici televizija koje prema državi ispunjavaju sve obaveze, poštuju sve zakone Srbije, zahtevamo da nam država omogući iste tržišne uslove, a istovremeno se pridružujemo naporima Vlade Srbije da se iskoreni siva ekonomija i da svi građani i institucije imaju ista prava i obaveze i budu jednaki pred zakonima ove države“, navodi se u pismu TV stanica upućenom Vučiću.

Pismo je upućeno i ministru finansija Dušanu Vujoviću i Komisiji za zaštitu konkurencije.

Vlasnici TV stanica naveli su da, iako je stupio na snagu Zakon o elektronskim medijima, koji zabranjuje da se menja izvorni sadržaj programa, koji se u Srbiji reemituje, prekogranični kanali „i dalje čitavog dana emituju višeminutne EPP blokove“. Kao kanali koji krše domaće i međunarodne propise o oglašavanju navedeni su TLC, Animal planet, Diskaveri, MTV, Univerzal, Foks, 24 Kičen, Nacionalna geografija, Histori i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari