Protest građana Niša zbog mosta u Donjoj Vrežini: Zahtevi Vučiću, Vladi i Gradu da se izgradi novi, a postojeći do tada ne ruši 1Foto: S. Dinić

Građani koji su se okupili na protestu pored drumskog mosta u naselju Donja Vrežina na periferiji Niša, a koji četiri godine nije funkciji zbog oštećenja, najavili su da će se obratiti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kako bi isposlovali novi most umesto postojećeg.

Oko dvesta učesnika protesta zatražili su i da postojeći most ne bude srušen dok novi ne bude izgrađen, jer ga još uvek koriste pešaci.

Zahtevali su, takođe, da se hitno uklone nanosi, stabla i smeće koji se skupljaju ispod mosta, što je u prethodnom periodu doprinelo njegovom oštećenju, a sada dodatno ugrožava njegovu stabilnost, kao i zaštitu obližnjeg vodozahvata Medijana, iz kojeg se građani snabdevaju vodom.

Protest građana Niša zbog mosta u Donjoj Vrežini: Zahtevi Vučiću, Vladi i Gradu da se izgradi novi, a postojeći do tada ne ruši 2
Most u Donjoj Vrežini: S. Dinić

Most im je neophodan, ponovili su, jer Donju Vrežinu, koja, kako kažu, ima više od deset hiljada stanovnika, i još uvek “raste”, povezuje sa centralnim delom Niša i naseljima ka Niškoj Banji.

Još jednom su naglasili da ih brinu konfuzne, pa i kontradiktorne gradske najave o sudbini mosta, koje su se kretale od toga da će on biti rekonstruisan, pa da će biti srušen i neće se graditi drugi, te da će ga srušiti a umesto njega postaviti samo pešački.

Dodatna briga je, rekli su, što u ovogodišnjem gradskom budžetu nisu planirana sredstva za rešavanje problema ovog mosta, a nijednom gradskom odlukom nije predviđen način na koji će to biti učinjeno.

Protest građana Niša zbog mosta u Donjoj Vrežini: Zahtevi Vučiću, Vladi i Gradu da se izgradi novi, a postojeći do tada ne ruši 3
Slaviša Dinić: Foto čitalac

“U ponedeljak 10. aprila, osim predsedniku Srbije, Odbor građana će dopis uputiti i Vladi, resornom ministarstvu i lokalnoj samoupravi. Uprkos tome što je ovaj drumski most sagledan u svim gradskim planskim dokumentima, izjave lokalnih zvaničnika su nejasne, pa ne znamo šta se planira”, rekao je Slaviša Dinić, odbornik u niškoj opštini Pantelej, na čijoj je teritoriji most, koji je i predsednik Gradskog odbora stranke Zajedno Moramo.

On je kazao da je, prema nezvaničnim informacijama, resorno ministarstvo bilo korektno i spremno da pomogne da se problem reši, ali da je “diglo ruke” kada je videlo da Grad Niš planira ogromna sredstva za gradnju akva parka, a ne i izgradnju mosta.

“Nije nam jasno kako nekome može da padne na pamet da treba potpuno srušiti ovaj most i ne praviti novi, kada je između ostalog planirano da se na desnoj obali Nišave, preko puta naselja Donja Vrežina, gradi saobraćajnica koja će povezivati Niš sa Niškom Banjom. Ljudi iz ovog naselja i dela grada će u tom slučaju biti odsečeni od takve saobraćajnice”, rekao je Dinić.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je, inače, prošlog meseca kazala da će nadležni u Gradu “verovatno morati da projektuju” novi most na istom mestu, nakon što postojeći bude srušen, pošto su u “Srbijavodama” odbili predlog da on bude rekonstruisan, dodajući da “ne zna koliko će sve to trajati”.

Ona je za lokalne medije kazala da je “bilo razgovora sa Građevinsko- arhitektonskim fakultetom da se izmesti celokupna infrastruktura ispod mosta i da se on podigne”, ali da su iz “Srbijavoda” bili izričiti da je on dotrajao i da mora da se ruši.

Ipak, iz Grada su “spremni da “Srbijavodama” još jednom objasne da bi “bilo značajno i da bi manje koštalo da se rekonstruiše postojeći most, umesto da se gradi novi”, dodala je.

Nepuna četiri meseca ranije, u decembru 2012, Sotirovski je saopštila da će “Vrežinski most biti srušen”, kao i da “to ne znači da neće biti izgrađen novi”, u šta nije sigurna.

“Jedino što je sada sigurno je da će most, i ako bude izgrađen, biti samo za pešake, a ne i za vozila. Zalagaću se za pešački a nikako za kolski most, ali je i pešački pod znakom pitanja- biće ga ako bude u planu i ako za to bude struka”, rekla je ona javnoj raspravi o Nacrtu budžeta za ovu godinu.

Samo par dana pre toga, međutim, ona je bila kategorična da će “Vrežinski most” biti srušen i da se “novi neće graditi”.

“Mi smo u budžetu za 2021. i 2022. godinu imali sredstva za rušenje tog mosta, jer je on bio vrlo nebezbedan kada je narastao nivo reke, kada su bile poplave i zbog ugrožavanja izvorišta Medijana. Most će otići u istoriju, i nažalost na tom mestu, prema onima koji su radili studiju- našim saobraćajcima, mosta neće biti”, rekla je za lokalne medije.

Direktor Direkcije Nebojša Lović je u oktobru 2020 kazao da su im “’Srbijavode’ zabranile da na mostu bilo šta rade”, a da je “moguće samo izgraditi novi most kada strategija Grada kaže da je potreban- a trenutno nije potreban”.

U “Srbijavodama” su tada naveli da za “Vrežinski most” ne postoje izdata vodna akta, a da prema procenama stručne službe, on nema dovoljnu propusnu moć i njegovi stubovi prestavljaju prepreku u rečnom toku, što je i uslovilo njegovo oštećenje.

“Trenutno stanje mosta je takvo da bi, usled nailaska velikih voda, moglo doći do njegovog rušenja, zatvaranja profila i izlivanja reke Nišave, usled čega bi stanovništvo i objekti u naselju Donja Vrežina bili ugroženi”, rekli su u “Srbijavodama”.

Pre ovakve ocene, iz Grada su saopštavali da će “Vrežinski most” biti rekonstruisan.

Oni su najavljivali da bi rekonstrukcija trebalo da bude završena do kraja leta 2019, a neispunjenje takvog obećanja opravdali činjenicom da se na tender za uslugu ispitivanja tla na kojem je most izgrađen nije javila nijedna firma.

Most u Donjoj Vrežini zatvoren je za upotrebu u martu 2019. godine.

„Aktivisti SNS-a cepali pozive na okupljanje“

“Pozivali smo građane na skup i lecima u kojima smo objašnjavali o čemu je reč, i koje smo lepili ili ostavljali u sandučićima. Aktivisti SNS su išli odmah nakon naših stranačkih aktivista, vadili i cepali letke, ili ih odlepljivali i bacali”, rekao je Dinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari