Zašto će se jedan mali most na periferiji Niša naći pred Vučićem i Vladom? 1Most u Donjoj Vrežini: S. Dinić

Za kraj ove sedmice zakazan je još jedan protest građana koji se od prošle godine na taj način bore da naselje Donja Vrežina na periferiji Niša ne ostane bez drumskog mosta koji će ih strateški povezivati sa centralnim delom Niša i naseljem Brzi Brod ka Niškoj Banji.

Žitelji ovog naselja u gradskoj opštini Pantelej traže da se umesto postojećeg drumskog mosta, starog 60 godina, koji je već četiri godine van funkcije zbog oronulosti i rizika po vozila i pešake, i za koji je javno preduzeće “Srbijavode” procenilo da ne može biti rekonstruisan, izgradi novi.

Brinu ih konfuzne, pa i kontradiktorne gradske najave o sudbini mosta, koje su se kretale od toga da će biti rekonstruisan, ili da će se umesto njega postaviti samo pešački, ili da će biti srušen i uopšte se neće graditi drugi.

Dodatna briga je što u ovogodišnjem gradskom budžetu nisu previđena sredstva za rešavanje problema u vezi sa mostom, a nijednim gradskim planom ili odlukom nije predviđen način na koji će to biti učinjeno.

Zašto će se jedan mali most na periferiji Niša naći pred Vučićem i Vladom? 2
Most u Donjoj Vrežini: Foto Slaviša Dinić

Gradski odbornik: Potreban rebalans budžeta i novi most

Odbornik u niškoj opštini Pantelej Slaviša Dinić, koji je i predsednik Gradskog odbora stranke Zajedno za Srbiju, pozvao je građane na sledeći protest, kako bi zajednički zahtevali da postojeći “Vrežinski most”, kojim inače još uvek prolaze pešaci, ne bude srušen sve dok se u neposrednoj blizini ne izgradi novi.

On kaže da je zahtev i da se hitno uklone nanosi, stabla i smeće koji se skupljaju ispod mosta, što je u prethodnom periodu doprinelo njegovom oštećenju, a sada dodatno ugrožava njegovu stabilnost.

Zašto će se jedan mali most na periferiji Niša naći pred Vučićem i Vladom? 3
Slaviša Dinić: Plakat za protest

“Formiraćemo građanski odbor, u kojem će biti predstavnici različitih udruženja i građani, a očekujem da sa protesta uputimo ovakve inicijative nadležnima. Obratićemo se i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije, resornom ministarstvu, “Srbijavodama”, Gradu. Naše je da nateramo institucije da rade svoj posao i što pre obave sva potrebna istraživanja i ispitivanja, te započnu gradnju”, kaže Dinić za Danas.

On kaže da je neophodno što pre uraditi rebalans gradskog budžeta i predvideti sredstva za izgradnju novog mosta.

“Naselje Donja Vrežina je u poslednjih deset- 20 godina poraslo, sada broji više od 10.000 stanovnika. Ovaj most saobraćajno povezuje različite delove Niša, a između ostalog omogućava ljudima iz naselja Durlan i Duvanište, koja se nalaze na različitim obalama Nišave, i koja koriste groblje u Vrežini, da dođu do groblja”, kaže Dinić.

On dodaje da je poseban problem što iz Grada stižu protivurečne informacije o budućem rešenju za most, zbog čega će na protest doći i sa odštampanim naslovima iz medija koji to ilustruju.

Grad: Most će se rekonstisati, a možda i potpuno srušiti, a možda i srušiti pa igraditi pešački

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je prošlog meseca kazala da će nadležni u Gradu “verovatno morati da projektuju” novi most na istom mestu, nakon što postojeći bude srušen, pošto su u “Srbijavodama” odbili predlog da on bude rekonstruisan, dodajući da “ne zna koliko će sve to trajati”.

Ona je za lokalne medije kazala da je “bilo razgovora sa Građevinsko- arhitektonskim fakultetom da se izmesti celokupna infrastruktura ispod mosta i da se on podigne”, ali da su iz “Srbijavoda” bili izričiti da je on dotrajao i da mora da se ruši.

Zašto će se jedan mali most na periferiji Niša naći pred Vučićem i Vladom? 4
Dragana Sotirovski: Foto FoNet/ Kostadin Kamenov

Ipak, iz Grada su “spremni da “Srbijavodama” još jednom objasne da bi “bilo značajno i da bi manje koštalo da se rekonstruiše postojeći most, umesto da se gradi novi”, dodala je.

Nepuna četiri meseca ranije, u decembru 2012, Sotirovski je saopštila da će “Vrežinski most biti srušen”, kao i da “to ne znači da neće biti izgrađen novi”, u šta nije sigurna.

“Jedino što je sada sigurno je da će most, i ako bude izgrađen, biti samo za pešake, a ne i za vozila. Zalagaću se za pešački a nikako za kolski most, ali je i pešački pod znakom pitanja- biće ga ako bude u planu i ako za to bude struka”, rekla je ona javnoj raspravi o Nacrtu budžeta za ovu godinu.

Samo par dana pre toga, međutim, ona je bila kategorična da će “Vrežinski most” biti srušen i da se “novi neće graditi”.

“Mi smo u budžetu za 2021. i 2022. godinu imali sredstva za rušenje tog mosta, jer je on bio vrlo nebezbedan kada je narastao nivo reke, kada su bile poplave i zbog ugrožavanja izvorišta Medijana. Most će otići u istoriju, i nažalost na tom mestu, prema onima koji su radili studiju- našim saobraćajcima, mosta neće biti”, rekla je za lokalne medije.

U niškoj Direkciji za izgradnju grada su u oktobru 2020. saopštili da rekonstrukcije ovog mosta neće biti jer su je “zabranile ‘Srbijavode’”, pošto je zaključeno da je on nestabilan za bilo kakvo korišćenje.

Direktor Direkcije Nebojša Lović je kazao da su im “’Srbijavode’ zabranile da na mostu bilo šta rade”, a da je “moguće samo izgraditi novi most kada strategija Grada kaže da je potreban- a trenutno nije potreban”.

“Srbijavode”: Postojeći most bi u slučaju velikih voda mogao ugroziti stanovništvo

U “Srbijavodama” su tada naveli da za “Vrežinski most” ne postoje izdata vodna akta, a da prema procenama stručne službe, on nema dovoljnu propusnu moć i njegovi stubovi prestavljaju prepreku u rečnom toku, što je i uslovilo njegovo oštećenje.

“Trenutno stanje mosta je takvo da bi, usled nailaska velikih voda, moglo doći do njegovog rušenja, zatvaranja profila i izlivanja reke Nišave, usled čega bi stanovništvo i objekti u naselju Donja Vrežina bili ugroženi”, rekli su u “Srbijavodama”.

Pre ovakve ocene, iz Grada su saopštavali da će “Vrežinski most” biti rekonstruisan.

Oni su najavili i da bi rekonstrukcija trebalo da bude završena do kraja leta 2019, a neispunjenje takvog obećanja opravdali činjenicom da se na tender za uslugu ispitivanja tla na kojem je most izgrađen nije javila nijedna firma.

Most u Donjoj Vrežini zatvoren je za upotrebu u martu 2019. godine.

Rizičan alternativni put

Građani Donje Vrežine kažu da su nakon što je most zatvoren prinuđeni da vozilima idu okolnim alternativnim putem, koji je kilometrima duži.

Pritom je, kažu, uključivanje na alternativni put rizično i opasno.

 

Jovanović: Most je neophodan jer se Niš u tom delu sve više širi

Branislav Jovanović, gradski odbornik opozicione organizacije “Niš, moj grad”, koji je aktivni učesnik dosadašnjh protesta, kaže da je jedino održivo rešenje- rušenje postojećeg mosta i izgradnja novog, drumskog, sa dve trake i širim prostorom za pešake.

“Bilo bi suludo samo srušiti most a ne izgraditi novi. Rekonstrukcija postojećeg mosta bila bi skuplja od izgradnje, a izgradnja pešačkog mosta predstavljala bi samo bacanje para”, kaže on za Danas, dodajući da je u Nišu, dok je na lokalnoj vlasti bila druga politička opcija, kojoj je i sam pripadao, bilo izgrađeno šest mostova, od kojih samo jedan pešački.

Jovanović još kaže da je u Donjoj Vrežini most neophodan i zbog toga što se Niš u tom delu sve više širi.

“Tu je i takozvani Vojni bazen, a lokacija je dobra za izgradnju sportsko- rekreativnog centra, jer već postoji bazen, reka, i ljudi decenijama dolaze na kupanje, pecanje i izlete”, dodaje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari