U Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske juče je primljen predstavnik Ambasade Srbije i tom prilikom je hrvatska strana izrazila najoštriju osudu i zabrinutost zbog emitovanja negativnih i neutemeljenih sadržaja o Hrvatskoj, njenim institucijama i hrvatskim kompanijama u programu Televizije Pink.


Imajući u vidu činjenicu da se navedena medijska kuća koristi javnim frekvencijama Srbije, od nadležnih tela u Srbiji zatraženo je hitno delovanje u skladu sa svim zakonskim propisima kako bi se dalje objavljivanje sadržaja takve prirode što pre prekinulo, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske. Predstavnik ambasade Srbije je poručio da će sa hrvatskim zahtevom upoznati nadležne institucije u Srbiji.

Odgovarajući na reakciju Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske, vlasnik televizije Pink Željko Mitrović istakao je da „nikakva reagovanja institucija u Hrvatskoj ne mogu da spreče TV Pink da objavljuje informacije o prebijenim ili zlostavljanim građanima srpske nacionalnosti na hrvatskoj teritoriji“.

„Moram da vas podsetim, a nadam se da ćete se složiti, da ne možemo prikrivati i ne objavljivati informacije o robama i proizvodima iz Hrvatske koji su neispravni, zagađeni ili otrovni, a prodaju se na srpskom tržištu. Što se tiče otimanja srpske imovine, to prepuštamo međunarodnim institucijama kao i vašim i našim pravosudnim organima“, navodi Mitrović u odgovoru hrvatskom ministarstvu.

On dodaje i da „profesionalni, moralni i etički standardi navode da se odgovorno ponašamo u kategoriji zaštite srpskih potrošača“, kao i da će institucije u Hrvatskoj same shvatiti da su njihove izjave „neprimerene diplomatskoj i korektnoj komunikaciji“.

Goran Karadžić, zamenik predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) kaže za Danas da Savet ovog tela još nije zvanično upoznat sa protestom Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske upućenim predstavniku Ambasade Srbije u Zagrebu. Prema njegovim rečima, RRA će zauzeti zvaničan stav tek kada od Ambasade Srbije bude zvanično obavešten o sadržini ovog sastanka.

Reakciju ministra kulture, informisanja i informacionog društva Predraga Markovića juče nismo uspeli da dobijemo, jer, kako nam je rečeno, „ministar nije bio u zemlji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari