Protest kragujevačkih advokata u znak podrške kolegi koga je napao policijac za vreme vršenja dužnosti 1Foto: Z. S. M.

 

Advokati iz Kragujevca najavili su protest u znak podrške i solidarnosti svom kolegi Vujici Aleksiću, koji je po njihovim rečima bio žrtva napada od strane policijskog službenika dok je obavljao advokatsku službu.

Protest je zakazan za petak, 29. decembar u 12 sati a kragujevački advokati su njegovo održavanje uredno prijavili Policijskoj upravi Kragujevac.

Kragujevački advokati će se naednog petka, tačno u podne napre okupiti ispred sedišta Advokatske komore u Ulici kneginje Ljubice broj 2, odakle će se u protesnoj koloni uputiti kroz centar grada preko trgova Narodnih heroja i Svetog Đorđa, Uspenjskog parka do sedišta Policijske uprave Kragujevac na Trgu slobode.

Kako Danas, nezvanično saznaje advokat Vujica Aleksić iz Kragujevca pre deset dana, 11. decembra pozvan je kao službeno lice i opunomoćenik maloletnog lica u službene prostorije PU Kragujevac.

– Po njegovom dolasku policajac (ime i prezime poznato Advokatskoj komori Kragujevac) izgurao ga je iz prostorije. Kada se kolega Aleksić vratio i upozorio tog policajca da kao advokat mora da prisustvuje saslušanju maloletnog lica, policajac mu je zavrnuo ruku, i u tom položaju odvukao, ne samo iz te kancalarije već odgurao do stepeništa Policijske uprave, kaže izvor Danasa, jedan kragujevački advokat.

Protest kragujevačkih advokata u znak podrške kolegi koga je napao policijac za vreme vršenja dužnosti 2Njegovu priču potvrđuje i advokat Petar Todorović, koji je uz kolegu Ivana Dojčinovića jedan od organizatora ovog skupa.

– U pitanju je odbrana maloletnog lica za koje Zakon o maloletnim činiocima krivičnih dela predviđa obavezu prisustva branioca prilikom preduzimanja bilo koje radnje prema potnecijalnom maloletnom učionicu krivičnog dela. Dakle, njegov advokat je morao da bude u prostoriji sa njim i s tim u vezi je kolega Vujica Aleksić, uz punomoćje koje je dobio potpisano od zakonskog zastupnika maloletnika i insistirao da bude prisutan prilikom izvođenja procesne radnje saslušanja, navodi Todorović.

Po Todorovićevim rečima budući da je maloletnik dobio poziv da se javi u svojstvu osumnjičenog a ne građanina a da je na kraju saslušan bez prisustva branioca, to još jednom dokazuje i pokazuje „bahatost i nepoštovanje zakonskih propisa od strane postupajućih policijskih službenika”.

Predviđeno je da protesno okupljanje advokata traje do 13 sati i 30 minuta a na njemu će se okupljenima obratiti neko iz Advokatske komore Kragujevac koji će javnost informisati ne samo o ovom slučaju ataka na njihovog olegu tokom vršenja dužnosti, nego i ukazati na težak položaj advokata i advokature u srpskom pravosuđu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari