Protest NDBGD protiv zagađenja vazduha 31. oktobra 1Foto: Facebook/ Ne davimo Beograd

Inicijativa Ne davimo Beograd organizovaće u četvrtak, 31. oktobra, u 18 časova protest protiv zagađenja vazduha zahtevajući konkretne mere za rešavanje ovog ozbiljnog problema, saopšteno je iz te inicijative.

Protestna šetnja kretaće se od Skupštine Grada Beograda do Vlade Srbije, gde će, dodaje se u saopštenju, Ne davimo Beograd vlastima predati set konkretnih mera koje je u vidu peticije potpisao veliki broj građana.

U saopštenju se podseća da je Beograd poslednjih dana suočen sa ozbiljnim zagađenjem.

„Vazduh koji udišemo sadrži koncentracije štetnih suptanci koje su višestruku veće od propisanih granica i opasne su po naše zdravlje. Naše zdravlje, zdravlje naše dece i naših najmilijih, ugroženo je nebrigom i kontinuiranim igorisanjem upozorenja, merenja i analiza koja jasno govore da se radi o ozbiljnom problemu koji se neće sam od sebe rešiti“, navodi inicijativa.

Podaci Svetske zdravstvene organizacije govore da u Srbiji tokom jedne godine prerano umre više od 6.000 ljudi usled izloženosti zagađenjima iz vazduha, što je neslavno drugo mesto u Evropi po broju prevremenih smrti usled zagađenja vazduha, dodaje se u saopštenju.

Inicijativa Ne davimo Beograd u saopštenju ističe smatra da je neophodno radikalno poboljšanje javnog prevoza, masovno ozelenjavanje i pošumljavanje grada, promocija održive urbane mobilnosti, prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, bolju kontrolu industrijskih zagađivača, sistematsko praćenje i izveštavanje o zagađenju vazduha kao i odustajanje od svih štetnih projekata koji će dodatno zatrovati vazduh gradova, poput izgradnje spalionica.

„Umesto da ulažemo u rešavanje problema zagađenja, gradske vlasti planiraju izgradnju spalionice na deponiji u Vinči koja će dodatno povećati štetne materije u vazduhu. Srbija još uvek ne poseduje laboratorije za merenje koncentracija kancerogenih jedinjenja, dioksida i furana, koji nastaju prilikom spaljivanja otpada. Koliko je situacija ozbiljna govori nam i činjenica da je Evropska investiciona banka odbila da finansira ovaj projekat jer je protivan standardima na koje se Srbija obavezala u procesu pridruživanja Evropskoj uniji“, navode iz Ne davimo Beograd.

Prema njihovim rečima, ne samo da će Beograđane ova spalionica trovati, već će stanovnici glavnog grada za spaljivanje otpada platiti privatnoj kompaniji preko milijardu i sto miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.