Protest podrške profesoru matematike Jovanu Kneževiću, direktor Šeste gimnazije poručuje da će biti objektivan 1Foto: Vesna Andrić

Više desetina prosvetnih radnika i mahom bivših učenika Šeste beogradske gimnazije okupilo se danas na protestu ispred te škole, u znak podrške profesoru matematike Jovanu Kneževiću.

On je suspendovan i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak nakon pritužbi roditelja učenika odeljenja II/2 na Kneževićevo neprimereno ponašanje i način rada.

Roditelji učenika pomenutog odeljenja tvrde da su deca bila izložena psihičkom nasilju, a žalili su se i na teške i obimne zadatke koje Knežević daje na pismenim proverama znanja.

Današnji protest pod nazivom „Nastavnik nije meta“ je organizovao Forum beogradskih gimnazija (FBG) čiji je Knežević član, a predsednik tog sindikata Aleksandar Markov poručio je da posramljen stoji ispred Šeste gimnazije jer je ona pala toliko duboko i da ne vidi kako će izaći na kraj sa svim problemima koji su se nagomilali, a o čemu su članovi sindikata ranije obaveštavali Ministarstvo prosvete i inspekcije.

Markov je rekao i se stidi u ime roditelja učenika pomenutog odeljenja zbog onoga što su napisali u peticiji protiv Kneževića.

On je upitao roditelje koja je cena ćutnje.

– Vi ste roditelji napisali u peticiji da profesor Knežević psihički maltretira vašu decu od početka školske godine. Koja je cena ćutnje ako se to zaista desilo? Da li je to dvojka, trojka ili petica? Da li bi kolega Knežević bio super profesor, kako deca vole da kažu, brat, ortak, da je svima podelio petice? Kakvu ste im proruku poslali? Koja je to plata koja će ih naterati da ćute ako ih sutra bude zlostavljao poslodavac, koja je to cena ćutnje ako ih bude zlostavljao partner – upitao je Markov.

On je kazao i da se stidi u ime direktora Šeste gimnazije i pitao kakav je to direktor koji se sa svojim kolegom razračunava na televiziji umesto da problem rešava unutra kuće.

On je rekao da je poražavajuće ko danas vodi ovu uglednu školu i upitao ko može da poveruje u direktorovu objektivnost da će sutra voditi postupak u skladu sa zakonom kada je već presudio Kneževiću.

– Da je pravde on više ne bi bio tu, u najmanju ruku ne može da vodi taj slučaj – kazao je Markov.

Predsednik FBG se obratio i profesoru Jovanu Kneževiću, navodeći da je na neki način postiđen zbog onoga što se čulo na audio-snimcima i da tome nije mesto u učionici, jer nije pedagoški, ali da nikada nije posumnjao u njegove namere jer ga dobro poznaje.

– Učenici ovog odeljenja su podlegli predrasudama, pali su na ispitu, čuli su da postoji neki Joca ubica koji će valjda sve da ih pobije, umesto da su dali priliku Joci da ih bolje upozna i sebi da bolje upoznaju Jocu. Ubeđen sam u Jocine dobre namere – kazao je Markov i dodao da bi u najmanju ruku bilo fer da dobijemo ceo audio-snimak, da čujemo šta je Knežević rekao pre, a šta posle.

Markov je rekao Kneževiću da je „možda došlo vreme da ode“, jer ovo nije njegovo vreme.

– Ovo je vreme onih koji su naučili da se snalaze, da petljaju i muvaju. Ti si naučio da se sve postiže učenjem i znanjem, da je znanje to koje čini čoveka – istakao je Markov čije su izlaganje pratili aplauzi okupljenih.

On se na kraju obratio i učenicima odeljenja II/2 i izvinio im se za sve što se desilo, rekavši da mu je žao što neće imati priliku da upoznaju profesora Kneževića onako kako su ga upoznali bivši đaci koje mu šalju pisma podrške.

Okupljenima se obratio i profesor Jovan Knežević koji je izneo svoje viđenje celog slučaja:

– Suspenduju vas, daju vam trećinu plate, onda vas drže šest meseci u haosu i nadi da ćete ekonomsku pokleknuti. Imao sam sreću da sam uvek radio paralelno sa strane pa sam mogao da izdržim tu ekonomsku borbu. Tu moć koju direktori imaju, to nemaju ni sudije, ni tužioci. Jer direktori vas optuže bez ikakvog pravnog osnova i onda vas drže šest meseci, razvlače i po novinama i među roditeljima, a da niko nije pokušao da razgovara i niko nije pokazao dobru volju da to prevaziđemo. Meni je žao što ovaj problem nismo uspeli da prevaziđemo na civilizovan način, jer kakav god da sam, ovde je dokaz jako puno ljudi koje sam mučio i terao da rade i koji su išli na popravne ispite i danas se niko ne žali zbog toga – rekao je Knežević koji je na kraju poručio da se neće predati.

U razgovoru sa novinarkom Danasa direktor Šeste gimnazije Radisav Milić ocenio je kao neodgovaran i ružan protest uz muziku u vreme kada učenici koji su žrtve nasilja imaju čas.

On je rekao da neće čekati zakonski rok od šest meseci za okončanje disciplinskog postupka protiv profesora Kneževića i da će se postupak završiti „u što kraćem roku“, ali kada budu mogli da rade bez pritiska.

– Dokle god se ispred Šeste gimnazije bilo ko okuplja i dok god se medijski raspravlja o nečemu što je zakonska regulativa, to nisu uslovi pod kojima možemo da radimo. Zakon mora da se sprovodi bez obzira ko je u pitanju, a protest podrazumeva podršku nečemu što ne treba da podržavamo. Reči koje su izgovorene u učionici ne zaslužuju podršku – kazao je direktor.

Komentarišući navode da neće voditi objektivno disciplinski postupak i to što je kolektiv Šeste gimnazije podeljen, Milić je kazao da je današnjem protestu prisustvovalo samo nekoliko zaposlenih, što pokazuje da u ovom slučaju kolektiv nije podeljen.

– Uveravam vas da kolektiv stoji iza uprave škole i stava da krivica ili nevinost u ovom slučaju mora da se dokaže. Istorija profesora Kneževića je jako duga u ovoj školi, bićemo posebno oprezni i prema onome što je rečeno i prema onome što ćemo u postupku dokazivati. Nema razloga da bilo ko sumnja u moju objektivnost. Uostalom i javnost je u ovo uključena i Forum beogradskih gimnazija, čiji je Knežević član, će pratiti da li je postupak vođen u skladu sa zakonom i aspolutno nemam ništa protiv toga – rekao je direktor Šeste gimnazije.

Na naš komentar da je indikativno da su žalbe na ponašanje Kneževića stigle uoči zaključivanja ocena i da je pitanje da li bi se roditelji bunili da su njihova deca imala dobre ocene iz matematike, Milić je kazao da ne deli takvo mišljenje.

– To je argument koji ne mogu da prihvatim. Žrtve nasilja jako dugo trpe i imaju potrebu da to skrivaju, a ne bih rekao da je reakcija stigla u periodu kada se zaključuju ocene. Reč je o deci koja su prošle godine imala mnogo bolje ocene i nisu imala takav problem. Ponavljam, ovde nije problem ocenjivanje i ja ni na koji način ne potenciram ocenjivanje i strogoću profesora. U ovom trenutku, kada je on pred penzijom, i da postoji i da ne postoji, taj problem ne može da se reši. Ali izrazi koje je upotrebljavao i koji se čuju na snimku ni u jednom kontekstu ne mogu biti upotrebljeni. „Primtivno govedo“ ne možete da stavite ni u jedan pedagoški kontekst – kazao je direktor.

Odmazda

Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, rekao je na protestu da ne može da se otme utisku da se ovde radi o odmazdi kada su profesori na protestu krajem novembra kazali šta misle o narastajućem nasilju, ne samo u školama, nego u društvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari