Protest prosvetara u Novom Sadu: Krajnje vreme da se zaustavi nasilje u školama 1Foto: Mojnovisad.com/Aleksandar Jovanović

U organizaciji Unije sindikata prosvetnih radnika, danas je širom Srbije u 820 osnovnih i srednjih škola u 47 gradova, obustavljena nastava. U Novom Sadu se, u 12 sati, stotinak prosvetara okupilo ispred Izvršnog veća Vojvodine. Nastavnici traže da im se dodeli status službenog lica.

Protest „Stop nasilju u školama“ održan je zbog napada na nastavnicu u Trsteniku. Kako piše portal Mojnovisad.com predsednik Gradskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Martin Mihailović, izjavio je za medije da je krajnje vreme da zaustavi svaki vid nasilja u obrazovnim ustanovama.

– To treba da bude jedno bezbedno mesto za svu decu i za nas da bismo mogli raditi normalno naš posao. Konkretni predlozi su da nastavnici dobiju status službenog lica i nadamo se da ćemo to u budućim pregovorima uspeti da dobijemo. Takođe, tražimo da se skrate postupci samog vaspitno-disciplinskog kažnjavanja učenika, jer dosada sve što se dešavalo i svaki takav postupak koji se vodio protiv učenika, bio je jako dugotrajan i mukotrpan, i često se završavao bez epiloga – rekao je Mihailović.

Dodao je da je u Novom Sadu u sedam škola potpuno obustavljena nastava, a u četiri delimično.

– Delimično je obustavljena nastava zato što je izvršen ogroman pritisak na direktore, koji su onda izvršili pritisak na zaposlene da će biti sankcionisani disciplinskim postupkom, smanjenjem plate, a negde su čak pretili i otkazima. Time ćemo se pozbaviti kada se sve ovo završi i angažovaćemo advokate da vidimo ko može kazniti ljude koji su najavili protest, koji se kreće u zakonskim okvirima – objasnio je predesednik Gradskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Rekao je da će se obustava nastave nastaviti ako pregovori ne urode nekim konkretnim rezultatima.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari