Protest protiv femicida u Novom Sadu: Kazne treba da obeshrabre nasilnike da čine krivična dela, ne obrnuto 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

„Poslednje četiri žrtve femicida u našem gradu ne bi se dogodile da je zabrana prilaska bila delotvorna,“ rekla je Maja Vasić, jedna od organizatorki protesta protiv femicida u Novom Sadu.

Aktivistička grupa „Žene za promenu“ organizovala je danas na Trgu slobode u Novom Sadu akciju povodom dvostrukog femicida koji se dogodio u nedelju, 18. februara u selu Rakovac, javlja portal 021.rs.

Protest je počeo sirenama, a potom je održan minut ćutanja.

„Poslednje četiri žrtve femicida u našem gradu ne bi se dogodile da je zabrana prilaska bila delotvorna. Zabrana prilaska ih nije zaustavila u naumu da te žene liše života“, rekla je jedna od organizatorki Maja Vasić i dodala da su institucije i sistem ponovo zakazali i ženama pokazali da će u slučaju napuštanja nasilnika biti u još većem riziku.

Prema njenim rečima, ako nema nadzora nad primenom mera, one ostaju samo mrtvo slovo na papiru.

Maja Vasić je dodala da se „Žene za promene“ pridružuju zahtevima brojnih drugih organizacija, da institucije zaštite žene, da se osigura praćenje i poštovanje izrečenih mera, da se policiji omogući korišćenje uređaja za praćenje mera zabrane prilaska, da kazne budu takve da obeshrabruju nasilnike, a ne da ih ohrabruju da čine krivična dela, da femicid bude klasifikovan kao posebno krivično delo.

Aktivistkinje su držale transparente na kojima je pisalo: „Nijedna mrtva više“, „Stop nasilju nad ženama“, a ostavljen je i par crvenih cipela, simbolično zbog žrtava u Rakovcu.

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu je u utorak, nakon saslušanja osumnjičenog za ubistvo bivše supruge i njene majke u Rakovcu, predložilo određivanje pritvora. Tužilaštvo je dvostruko ubistvo okvalifikovalo kao teško ubistvo, za šta je zaprećena kazna zatvora u trajanju od najmanje 10 godina ili doživotni zatvor.

Osumnjičeni B. R. (48) tereti se da je u nedelju, 18. februara na svirep način ubio bivšu suprugu D. R. i njenu majku N. Č, ujedno kršeći zabranu prilaska koja mu je određena zbog nasilja u porodici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari