Protest u Nišu: Porodice koje su u požaru izgubile dom sutra postavljaju šatore na zgarištu, uskoro možda i pred Vučićevim kabinetom 1Foto: Youtube/printscreen

Porodice koje su izgubile krov nad glavom u požaru u ulici Aleksandra Medvedeva u Nišu, 31. jula prošle godine, započeće sutra protest zbog toga što nisu stambeno zbrinute, tako što će postaviti šatore na zgarištu i u njima spavati i boraviti, najavili su njihovi predstavnici.

Deset porodica, sa 40 članova, koje su u ovom požaru ostale bez doma pozvale su gradonačelnicu Draganu Sotirovski, zamenicu gradonačelnice Dušicu Davidović, većnike, odbornike, narodne poslanike, medije i “sve dobronamerne ljude” da u vreme protesta, koji će početi sutra u 17 časova, posete mesto na kojem se dogodio požar.

Oni su naveli da će sa njima biti i Miodrag Stanković, koji je podnosio inicijative za rešavanje njihovog problema, ali za sada bez uspeha.

“Postavićemo šatore na zgarištu, a posle toga, ukoliko bude bilo potrebno, i ispred Gradske kuće u kojoj je kabinet gradonačelnice, pa onda i ispred kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića”, rekla je za Danas Vesna Stojanović, čiji je dom izgoreo u požaru.

Protest u Nišu: Porodice koje su u požaru izgubile dom sutra postavljaju šatore na zgarištu, uskoro možda i pred Vučićevim kabinetom 2
Foto: Youtube/ printscreen

Ona je kazala da je devet porodica smešteno kod rođaka, prijatelja ili “živi privatno”, a da sa jednom porodicom nemaju kontakt, te ne znaju gde živi.

U ovom požaru izgorele su montažne barake u vlasništvu preduzeća u stečaju “Građevinar”, a koje je koristilo deset porodica bivših radnika tog preduzeća.

Oni su, kazali su, barake dobili od “Građevinara” kao privremeni smeštaj dok od njega ne dobiju stanove u vlasništvo, što im je obećano ali se do danas nije dogodilo.

Zamenica gradonačelnice Davidović je odmah nakon požara najavila da će Grad za ovih deset porodica “obezbediti trajni smeštaj”, te da je već formirana komisija koja bi za nedelju ili dve trebalo da utvrdi koji gradski socijalni stanovi mogu biti iskorišćeni u tu svrhu.

Grad je, međutim, nešto kasnije postradalim porodicama ponudio privremeni smeštaj na dve godine u gradskim socijalnim stanovima, uz plaćanje mesečne zakupnine od 8000 dinara, i uz “uputstvo” da mogu da konkurišu za dobijanje takozvanih socijalnih stanova u Ulici Majakovski, pod istim uslovima sa drugim socijalno ugroženim porodicama.

Protest u Nišu: Porodice koje su u požaru izgubile dom sutra postavljaju šatore na zgarištu, uskoro možda i pred Vučićevim kabinetom 3
foto: Youtube/ printscreen

Gradski zvanični su tada kazali da predlog porodica da dobiju eventualne zaostale stanove “Građevinara”, za koji su nekada radili, nije realan.

Oni su ih obavestili da “ne postoji mogućnost” ni da se im se obezbede stanovi preko investitora koji bi bili zainteresovani za gradnju novih objekata na lokaciji na kojoj je ostalo zgarište.

Prema dostupnim informacijama, požar je izazvao dimnjak koji se zapalio u jednom od stanova, a vatra se izuzetno brzo proširila jer su montažne barake izgrađene od drveta, a u njima je bilo dosta zapaljivog materijala, kao što je ogrevno drvo ili karton.

Stanari baraka su kazali da su jedva stigli da ponesu sa sobom elementarne stvari, a da im je izgorelo sve što su imali, uključujući i ličnu dokumentaciju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari