Protest umetnika pred zgradom Vlade Crne Gore: „Umetnost će preživeti u Crnoj Gori, ali umetnik neće“ 1Foto: Rtcg.me

Crnogorski umetnički stvaraoci zatražili su daas ispred Vlade Crne Gore da im se povećaju plate, poručujući da će umetnost „preživeti, ali umetnik neće“.

Protesti su pokrenuti zbog granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture, od kojeg najmanje koristi očekuje upravo kreatore umetnosti u Crnoj Gori – glumce, režisere, slikare, vajare, kompozitore…

Sa protesta „Mi smo kultura“ zatraženo je da im se odobri obećano uvećanje od 25 odsto, piše Radio slobodna Evropa (RSE).

„Imamo samo jedan zahtev koji nosi sa sobom borbu protiv diskriminacije, vraćanje dostojanstva umetničkom pozivu, a samim tim borbu za kulturu u ovoj državi“, poručio je glumac Vukan Pejović.

Vlada je sredinom marta prihvatila predlog granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture. Iz Vlade je tada saopšteno da se time stvaraju uslovi za „poboljšanje položaja i statusa zaposlenih u oblasti kulture“.

Za razliku od stvaraoca, ugovorom su, na primer, gotovo udvostručeni koeficijenti na zaradu fizičkim i radnicima na bezbednosnim poslovima u institucijama kulture.

Iz Ministarstva kulture i medija su u petak, 14. aprila saopštili da oni podržavaju zahtev umetnika za povećanje zarada, ali da su protiv toga bili predstavnici Sindikata kulture Crne Gore.

Pejović je na današnjem protestu poručio da ne može samovolja predstavnika Sindikata kulture da bude jača od čitave Vlade Crne Gore.

„Sindikat kulture imaće još jednu šansu da ne dovedu ovu tačku do pucanja koja će ići na štetu svih, pa i njih samih“, poručio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari