Oko 2.000 Ukrajinaca juče je protestovalo u Kijevu zbog, kako tvrde, prevare na parlamentarnim izborima 28. oktobra na kojima je pobedila vladajuća Partija regiona predsednik Viktora Janukoviča.


Protest je održan ispred sedišta Izborne komisije na poziv opozicione koalicije koja je bliska bivšoj premijerki Juliji Timošenko, zatim stranke Udar svetskog šampiona u boksu Vitalija Klička i ekstremno desničarske partije Svoboda. Lider opozicione koalicije Arseni Jacenjuk poručio je da Partija regiona krade glasove Ukrajinaca i da namešta izborni rezultat u korist svojih kandidata.

Opozicija je zapretila da neće priznati novi saziv parlamenta, „ako vlast odmah ne prekine sa falsifikovanjem“. Osam dana posle izbora, konačni rezultati parlamentarnih izbora još nisu saopšteni. Prema nepotpunim rezultatima, Partija regiona predsednika Viktora Janukoviča ima većinu sa 30 odsto glasova. Na drugom mestu je opozicioni savez za koga je glasalo 26 odsto Ukrajinaca. Za Udar je glasalo 14 odsto, za komuniste 13 odsto, a za Svobodu 10 odsto birača, nepotpuni su rezultati glasanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari