Prozor u svetski književni život 1

U ediciji celokupnih dela Aleksandra Tišme, Akademska knjiga nedavno je objavila knjigu Zapisi o književnosti 1953-1965 I tom. IK Akademska knjiga radi na ovom projektu više od 10 godina.

Aleksandar Tišma u Letopisu Matice srpske, u rubrici Listajući časopise, koja je izlazila od 1953. do 1965, pisao je prikaze knjiga svetskih pisaca.

U doba intenziviranja kulturne komunikacije sa Zapadom, ali i još uvek visoko postavljene ideološke barijere i ograničenog fizičkog saobraćaja, bio je to prozor u svetski književni život, prozor koji je i autoru i njegovim čitaocima bar delimično zamenjivao putovanja.

„Ovi kratki i zanimljivi tekstovi predstavljaju riznicu raznovrsnih informacija iz kulturne prošlosti koja se još ne može smatrati davnom, ali više nije ni bliska. Kao takvi, oni su vredni sami po sebi za svakog nostalgičnog zaljubljenika u minula vremena, kakva god da su bila. Čitanje Tišminih beležaka nalik je na listanje starih novina, u kojima čak i podaci koji su u datom trenutku bili trivijalni u našem današnjem mogu poprimiti ne samo sentimentalnu nego i istorijsku vrednost. Ponekad nailazimo i one stvarno bitne, no koji su nam nepoznati već samim tim što je tematski, prostorni i vremenski horizont ovih zapisa toliko širok da ga pogled jednog čitaoca, ma kako obrazovan bio, ne može obuhvatiti“, beleži o ovoj knjizi Jovan Popov.

Aleksandar Tišma je bio romansijer, pesnik, pisac pripovedaka, drama i prevodilac.

Rođen je 16. januara 1924. u Horgošu, a preminuo 15. februara 2003. u Novom Sadu.

Od 1945. do 1949. radio je kao novinar u Slobodnoj Vojvodini i Borbi, a od 1949. do 1981. bio je urednik u IP Matica srpska u Novom Sadu i urednik Letopisa Matice srpske od 1969. do 1973.

Prevodio je sa mađarskog i nemačkog jezika.

Njegova književna dela prevedena su na više od 20 svetskih jezika.

Za književno stvaralaštvo dobio je mnogobrojna priznanja u zemlji i inostranstvu, kao što su Ninova nagrada, Nagrada Lajpciškog sajma knjige, Državna nagrada Austrije za evropsku književnost…

Dobitnik je ordena Legije časti Republike Francuske.

Bio je redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti i član Akademije za književnost i umetnost u Berlinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari