Viši sud u Beogradu odbio je tužbu kompanije Milenijum tim protiv Centra za demokratiju i razvoj juga Srbije kao osnivača Regionalne informativne agencije Jugpress i glodurke agencije Ljiljane Stojanović podnetu zbog objavljivanja izveštaja sa konferencije za novinare Narodne stranke u Vranjskoj Banji.

Jugpress je objavio da je ovo prva presuda povodom korpusa slap tužbi koje je Milenijum tim bezmalo u isto vreme podneo protiv kritičkih medija i nevladinih organizacija.

Ova kompanija, koja u vreme aktuelne vlasti na tenderima dobija značajne poslove, tužila je sredinom prošle godine i dnevni list Danas, Televiziju N1, portal Nova.rs, Njuzmaks Adriu i Ne davimo Beograd, zahtevajući uglavnom odštetu od 100.000 evra.

Slap tužbama se, inače, zahtevaju izuzetno visoke novčane kazne ili se njima “zatrpavaju” mediji, kako bi se zaustavila javna kritika, a ne naplatila šteta.

Sutkinja beogradskog Višeg suda Maja Peković Savić je u presudi odbacila zahtev Milenijum tima da im osnivač Jugpressa i glodurka Stojanović na ime naknade štete “zbog objavljivanja neistinitih informacija” u izveštaju kojima im je “povređeni poslovni ugled” plati iznos od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Milenijum tim je prvobitno tražio odštetu od 100.000 evra, ali je nakon reagovanja novinarskih organizacija i dela javnosti smanjio tužbeni zahtev na 100 evra.

U toj presudi odbijeni su i zahtevi da se “sporni” tekst, objavljen pod naslovom “Jeremić: Vrh režima preko Milenijum tima otima i Vranjsku Banju”, ukloni sa sajta Jugpressa.

Presuda beogradskog Višeg suda je prvostepena i tužilac ima pravo žalbe Apelacionom sudu.

“Ova presuda, mada tek prvostepena, daje nadu medijima da u Srbiji pravosuđe ipak funkcioniše, bar u svom osnovnom obliku. Ali, i dalje zabrinjava očigledna namera moćnika da maltertiraju medije koji nisu pod kontolom i po volji vlasti. Jer, na konferenciji za novinare Narodne stranke u Vranjskoj Banji bilo je 20-tak medija, a tuženi smo samo mi”, kaže glavna i odgovorna urednica Stojanović za Danas.

Pred Jugpressom su, inače, još dve tužbe Milenijum tima za naknadu štete.

Vlasnici kompanije Ivan Bošnjak i Stojan Vujko su u jednoj tužbi zahtevali naknadu štete za “duševni bol” od dva miliona dinara, takođe povodom izveštaja sa konferencije za novinare Narodne stranke u Vranjskoj Banji.

U drugoj tužbi kompanija je zahtevala odštetu od 100.000 evra zbog “povređenog poslovnog ugleda”, opet povodom izveštaja sa pres konferencije Narodne stranke, ali one održane u Leskovcu.

Nakon regovanja novinarskih udruženja i dela javnosti ona je takođe smanjila odštetni zahtev na 100 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari